BARAŽ ZA EURO

Bliži se meč za biti ili ne biti, uporedili smo dvije različite ekipe: Jesmo li jači u odnosu na prošli meč s Ukrajinom

Reprezentacija BiH se nalazi u promjenljivoj formi, ali „Zmajeve“ nikad ne bi trebalo otpisati

Fudbaleri BiH: Na dva koraka od Eura. N/FS BiH

7.3.2024

Reprezentaciju Bosne i Hercegovine krajem marta, tačnije 21. ovog mjeseca, očekuje jedan od najvažnijih susreta u skorijoj fudbalskoj historiji.

Na stadion Bilino polje dolazi favorizirana selekcija Ukrajine, a „Zmajevima“ će biti potrebna kombinacija malo čuda, sreće i znanja, kako bi uspjeli poraziti svog prvog protivnika u baražu za Evropsko prvenstvo, koje nas očekuje u junu ove godine.

Ovo nije prvi put da ćemo se susresti s Ukrajinom. Doduše, nismo igrali ni mnogo puta. Prethodni susreti došli su u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. godine.

Dva duela

U oktobru 2021. godine smo na stadionu Lviv, u predratnoj Ukrajini, gostovali i uspjeli otkinuti bod. To je ujedno bila i jedna od prvih herojskih partija „Zmajeva“ pod tadašnjim selektorom Ivajlom Petevom (Ivaylo).

Bila je to jedna od onih utakmica koja objasni svu čar navijanja za selekciju. Probili su nas već u 15. minuti golom Jarmolenka (Yarmolenko), nakon uistinu lijepe akcije Ukrajinaca, koju je završilo desno krilo ukrajinske reprezentacije.

Vodili su većim dijelom, dok su se naši reprezentativci pokušali izboriti za povratak. Onda je nastupila 77. minuta i krenuo je. Prcić je poslao dugu loptu na suprotnu stranu, Stevanović je odlično spustio za Ahmedhodžića, a naš najbolji defanzivac je sjajnim volej udarcem pogodio mrežu za poravnanje.

Mjesec kasnije igrali smo opet, ali nismo bili toliko sretni. Spletom okolnosti, ponajviše kiksom kod kuće od Finske (1:3), u Zenici smo Ukrajince dočekali sa izmiksanim sastavom, a utakmica se završila porazom. Strijelci su bili Zinčenko (Zinchenko) i, vrlo interesantno, Artem Dovbik (Dovbyk).

Tada nepoznati napadač, a danas glavna zvijezda ukrajinske reprezentacije i hit španskog prvenstva Đirone.

Također, za razliku od prošlih susreta, nema Jarmolenka, možda i najveće zvijezde u post Andrej Ševčenko eri. Mnogi ukrajinski igrači koji su briljirali na prošlim prvenstvima su van forme.

Međutim, Zinčenko, Dovbik i njegov saigrač iz Đirone Cigankov (Tsygankov) sada su tu. Oni su okosnica ove izrazito opasne selekcije, koja je bez većih problema rješavala probleme i s mnogo jačim reprezentacijama od BiH.

Ko je favorit

Objektivno gledano, sve ukazuje na to da ćemo biti autsajder u ovom susretu, ali to nekad i nije loše po naše fudbalere. Oni tad najčešće i liče na profesionalce, a ne na grupu zbunjenih individualaca, koji ne znaju šta trebaju raditi na terenu.

Kad govorimo o našoj reprezentaciji, prema dosad viđenom, očekuje nas promjenljiva forma reprezentativaca. Neki se dižu u formi (Demirović), neki su konstantno dobri (Hajradinović), dok su, na našu žalost, mnogi u padu forme. Nekako je to i postala česta situacija kada je riječ o „Zmajevima“. Pad forme pred reprezentativne obaveze nije se desio jednom kod naših najboljih fudbalera.

Možda ćemo ovog puta uspjeti i napraviti veliko iznenađenje. S druge strane, ono što je zabrinjavajuće, dalje smo od dobre reprezentacije nego što smo bili u prethodnom duelu. U jednom kvalifikacionom ciklusu smo promijenili tri selektora, igrači odlaze i dolaze kako im se prohtije, kohezija u igri je nepostojeća.

Međutim, imamo Zenicu, navijače, pa nismo jednom šokirali nekoga jačeg tu. Hoćemo li i ovaj put? Nadajmo se!

Kako do karte

Iz Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine su obavijestili navijače kako je pretprodaja ulaznica za utakmicu baraža za Evropsko prvenstvo 2024. protiv Ukrajine putem platforme "www.bhff.fans" završena.

- Za sve one koji nisu iskoristili ovu priliku, redovna prodaja karata počinje 7. marta u 12:00 sati putem platforme event.ba. Registracija na event.ba je obavezna – naveli su iz N/FSBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.