ARHITEKTONSKO ČUDO

U Maroku se gradi najveći stadion na svijetu: Primat će 115.000 gledalaca i kandidat je za finale Mundijala 2030.

On bi trebao biti izgrađen do 2028. u Benslimanu, pedesetak kilometara od Kasablanke

Planirani izgled stadiona. Twitter

N. H.

25.3.2024

Američka kompanija "Populous" otkrila je detalje u vezi s početkom izgradnje marokanskog megastadiona "Grand Stade de Casablanca". Riječ je o marokanskom stadionu, koji će s Santiago Bernabeuom i Nou Kampom, biti u utrci za domaćina finala Svjetskog prvenstva 2030. godine. 

On bi trebao biti izgrađen do 2028. u Benslimanu, pedesetak kilometara od Kasablanke, a planirano je da ima kapacitet od 115.000 gledatelja, što bi ga činilo najvećim na svijetu. 

Gradit će se po projektu američke kompanije "Populous", koja je pobijedila na međunarodnom natječaju s konzorcijem koji predvodi marokanski arhitekt Tarik Ualalu (Oualalou).

Ova kompanija je napravila dizajn za Vembli i novi stadion Totenhema.

Marokanci se nadaju da bi se na tom stadionu moglo organizirati finale Mundijala 2030. godine, koji zajednički organiziraju Španija, Portugal i Maroko, a tri utakmice će se odigrati u Argentini, Urugvaju i Paragvaju, zbog obilježavanja stote godišnjice prvog SP-a.

"Populous" je na svojim stranicama objasnio da je projekt inspirisan tradicionalnim društvenim okupljanjem u Maroku.

Strukturom podsjeća na poznate marokanske kaidalne šatore, a cijeli stadion će biti smješten ispod velikog šatorskog krova.

Kritičari tvrde da podsjeća na stadion Al Bajt u Kataru, čija je arhitektura inspirirana šatorima porijeklom iz te male arapske zemlje u kojoj je održano prošlo Svjetsko prvenstvo.

- U toku su pripremni radovi na lokaciji od stotinu hektara u Benslimanu, a nakon odobrenja javnog financiranja u oktorbu 2023. - dodaje isti izvor.

- Grand Stade de Casablanca duboko je usidren u marokanskoj kulturi, sa svojom tradicijom i savremenim izrazima. Usidren je u drevnim i primordijalnim figurama: Moussemu, šatoru i vrtu, kao i u topografiji i krajolicima Maroka… Grand Stade de Casablanca inkarnacija je velike tradicije marokanskog gostoprimstva - ističe marokanski arhitekt Tarik Ualalu.

Postavljena cijena izgradnja je oko 500 miliona dolara, no neki misle da će na kraju sve biti puno skuplje, kako to obično biva u takvim projektima širom svijeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.