UOČI SARAJEVSKOG DERBIJA

Muamer Svraka za "Avaz": Najviše bih volio da se ponovi prošli derbi, ali ovog puta će biti drugačije

Dešava se to, najbitnije je naći rješenje za izlazak iz te krize, rekao je o stanju na Grbavici

Svraka najavio derbi za "Avaz". Avaz

14.4.2024

Najveća utakmica bh. fudbala igra se za vikend. Po 152. put će Željezničar i Sarajevo odmjeriti snage, a nema sumnje da nas očekuje sjajan duel za prevlast u gradu i bitne bodove.

Sarajevu su neophodni bodovi u utrci za mjesto u Evropi, dok je Željezničaru svaki bod bitan u borbi za opstanak u elitnom rangu. 

Uoči derbija razgovarali smo s bivšim reprezentativcem BiH i nekadašnjim kapitenom Željezničara Muamerom Svrakom.

Željo ima dobru ekipu

Svraka je tri puta bio prvak BiH sa Željezničarom. Bio je dio tima koji je donio posljednji naslov Premijer lige na Grbavicu. Sada je atmosfera u "Dolini ćupova“ drugačija, umjesto borbe za Evropu i titulu, misli se na opstanak pa je i pogled na tabelu tužan za sve Željovce.

- Rezultati jesu loši, ali šta je razlog tome? Željo ima dobru ekipu, dobrog trenera. Mislim da je letargija krivac što je nakon dobrog uvoda i Evrope sve krenulo niz brdo. Treba u tome tražiti uzroke. 

Željo je veliko ime i imali su ostali klubovi u Evropi takvih kriza. Jeste malo tužno, nije onako kako smo navikli. Dešava se to, najbitnije je naći rješenje za izlazak iz te krize – kazao je Svraka za "Avaza".

Svraka: Letargija glavni krivac u Željezničaru. Facebook

Svraka ne bi imao ništa protiv da nedjeljni derbi završi i kao prethodni (op.a. 3:0 za Željezničar).

Specifična utakmica

- Najviše bih volio kad bi se ponovio prošli derbi, ali sigurno će biti teško. Sarajevo je ponovo u nekom naletu i sigurno je da neće ući u utakmicu kao što su ušli prošli derbi. Ja se nadam da će Željo pobijediti i s tim potvrditi ova tri boda protiv Sloge.

Bez obzira na stanje na tabeli i formu, uvijek je derbi nosio nešto drugačije. Zato i jeste tako specifična utakmica. Kada se izađe na teren i igra derbi, uopšte nemaš osjećaj koji si na tabeli. Samo je bitno tih 90 minuta. Posljednji derbi je bilo isto tako.

Po stanju na tabeli, ko bi rekao da Željo može, da kažem i lagano, doći do tri boda. Najviše bih volio da se to ponovi, ali Sarajevo je u nekom naletu i sigurno da neće ući u utakmicu kao prošli put. Ja se nadam da će Željo pobijediti i s tim potvrditi tri boda protiv Sloge – istakao je Svraka za "Dnevni avaz“.

Podsjetimo, utakmica Željezničar – Sarajevo igra se u nedjelju s početkom od 20 sati, a pravdu na derbiju dijelit će Ermin Sivac iz Zenice.

Gdje je sada Svraka

Na naše pitanje "gdje je Muamer Svraka, šta ga sve trenutno okupira", u odgovoru nekadašnji as Željezničara bio je raspoložen za šalu.

Svraka: Trenutno je u Famosu. Facebook

- Muamer Svraka se upravo sprema za trening Famosa. Vratio sam se i radim kao trener, po potrebi i igrač. Završavam A licencu. U budućnosti se planiram baviti trenerskim poslom. To je bio logičan slijed događaja, da ostanem u fudbalu, a privlačio me trenerski posao – poručio je Svraka.

Skraćivanje lige

Nedavno je Izvršni odbor Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine donio odluku o skraćivanju Wwin lige BiH s 12 na deset klubova od sezone 2025/26.

- Sve promjene imaju prednosti i mane. Tako da i ova će imati nekih mana. Donijet će i neki kvalitet, bit će bolje. Bit će tih nekih jačih utakmica, ali opet ima i mane taj sistem takmičenja.

Hajde da probamo i to, da vidimo da vidimo hoćemo li dobiti na kvalitetu. Mislim da bi trebali, a i s novim terenima ćemo poboljati.

Moramo početi proizvoditi igrače iz Premijer lige, koji mogu igrati za reprezentaciju, a jačanjem kvalitete i boljim terenima je novi put za to - rekao je Muamer Svraka za "Dnevni avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.