LEGENDA SLAVI ROĐENDAN

Ferguson ga je svojevremeno pogodio kopačkom u lice, a bio mu je kao sin: "Za sve je bila kriva ona, morao je otići"

Čuvenog Škota su se bojali svi u svlačionici, ali nikada nije bio ljut kao tada

Ferguson i Bekam: Kako je završila saradnja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
E. Ć.

2.5.2024

Famozni tretman "fen" je nešto što su imali mnogi fudbalski treneri, ali niko kao legendarni Sir Aleks Ferguson (Alex). 

Čuveni Škot je bio trener Mančester junajteda čak 27 godina, a za to vrijeme samo jedan igrač nije prošao kroz taj tretman. To je bio, kako je otkrio Patris Evra (Patrice), Pol Skols (Paul Scholes). 

Šok u svlačionici

Nije Ferguson bio ni oštar prema Kristijanu Ronaldu (Cristiano), dok su ostale zvijezde morale biti oprezne. Gnjev Fergusona osjetio je i Dejvid Bekam (David Beckham), ljubimac navijača Junajteda i ikona engleskog fudbala.

Zapravo, sukob Bekama i Fergusona je nešto o čemu se pisalo i godinama kasnije. Dejvid danas slavi 49. rođendan, a prisjetili smo se priče kako je "pobjegao" iz Junajteda u Real Madrid. 

Bekam je bio član Junajteda od 1992. do 2003. godine. Priča o famoznoj kopački koja je završila u u njegovom licu datira iz februara 2003. godine.

Bilo je to nakon poraza Junajteda od Arsenala u FA Kupu, a Ferguson je u naletu bijesa šutnuo kopačku koja je pogodila Bekama. Nakon toga je nastao muk u svlačionici, a nekoliko dana kasnije Bekam je fotografisan s gadnom ranom na licu.

Bekam nakon incidenta u svlačionici. Platforma X

Bila je to nesreća, a Ferguson se dotaknuo ovog slučaja u svojoj autobiografiji koja je objavljena 2013. godine.

Ugrožen autoritet

- Sljedećeg dana priča iz svlačionice bila je u medijima. Tih dana sam rekao upravi da Dejvid mora ići. Moja poruka članovima upravnog odbora je bila da onog trenutka kada igrač pomisli da je veći od menadžera, mora da ide. 

U trenutku kada menadžer izgubi autoritet, nemate klub. Igrači će ga voditi, a onda ste u pravoj nevolji - napisao je Ferguson.

Mladi Bekam s Fergusonom. Platforma X

Ferguson je zapravo volio Bekama, bio mu je kao sin, ali onda je sve puklo. Za to je krivio samo jednu osobu - Viktoriju (Victoria), Dejvidovu izabranicu.

- U dobi od 12 godina, kada sam ga uzeo pod svoje, najveći san mu je bio postati najbolji fudbaler na svijetu. Bio je veliki radnik, neumorno je trenirao. Zavolio sam ga kao sina.

Ali onda se njegov život promijenio kada se oženio s tom djevojkom. A onda se promijenila i njegova želja. Postao je obuzet svojim statusom javne osobe. Izgubio je koncentraciju. A kada smo ga prodali Real Madridu 2003., dobro smo napravili - kazao je Ferguson.

Bekam je svojevremeno bio najveća zvijezda u svlačionici Mančester junajteda, ali ni takav status mu nije dozvoljavao da radi šta želi. 

Tako ga je jedne prilike Ferguson natjerao da ošiša svoju irokez frizuru. Bilo je to uoči samog početka utakmice protiv Čelzija u Komjuniti šildu 2000. godine.

- Frizuru sam dao napraviti nekoliko dana ranije, ali me je bilo strah da je Ferguson ne vidi. Zbog toga sam u svlačionici imao kapu na glavi. Na treningu sam također nosio kapu, na doručku i večeri. Na dan utakmice dok smo išli autobusom na Vembli imao sam kapu na glavi. 

No, došao je trenutak kad se više nisam mogao skrivati. U svlačionici uoči početka utakmice morao sam skinuti kapu i kad je Ferguson vidio moju irokezu rekao mi je da ju ošišam. Ja sam se samo nasmijao, a Ferguson mi je odgovorio: "Ne zezam se, ošišaj to". 

Na brzinu sam morao pronaći škare i ošišati se, i tek onda sam mogao istrčati na teren. Tako je to, trener je uvijek u pravu - ispričao je Bekam.

Bekam je naljeto 2003. prodan Real Madridu za oko 30 miliona funti, a dio tog novca utrošen je na kupovinu Kristijana Ronalda. Ostalo je historija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.