OTKRIVA KARTE

Danas objavljuje svoj prvi spisak kao selektor reprezentacije: Barbarez započinje novu eru "Zmajeva"

Od reprezentacije se oprostili Pjanić i Šehić. Na okupljanju neće biti ni Džeke

Sergej Barbarez. Fena

16.5.2024

Selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Sergej Barbarez danas će objaviti svoj prvi spisak. Navijači su dugo prizivali Barbareza na poziciji selektora, a kada se to konačno desilo, nisu mogli vjerovati.

Djelovalo je nerealno sve do Barbarezovog pojavljivanja na konferenciji za medije kada je i zvanično predstavljen. I dok se nismo ni "osvijestili“ od iznenađenja, dolaze nam prvi izazovi reprezentacije.

Brojni izostanci

Početkom juna naša selekcija igra prijateljske susrete s Engleskom (3. juni) i Italijom (9. juni), a Barbarez danas otkriva prvi spisak igrača u jednoj novoj eri "Zmajeva“.

Zašto je nova era? Barbarez je jasno rekao da će podmladiti ekipu, da će igrati samo oni koji osjećaju domovinu onako kako treba, a na kraju krajeva već su se od državnog dresa oprostili Miralem Pjanić i Ibrahim Šehić.

Na prvom okupljanju Barbarez neće imati ni kapitena Edina Džeku, koji je dobio poštedu, vjerovatno ni Seada Kolašinca jer njegova Atalanta 2. juna igra zaostali meč Serije A, kao ni Amara Dedića, koji je zbog povrede propustio posljednjih pet utakmica svog Salzburga.

Dobre forme

Spominju se i neka nova imena. Među njima je fudbaler Rijeke Stjepan Radeljić, član Ciriha Nikola Katić kojeg je ranije najavio predsjednik N/FSBiH Vico Zeljković, te mladi fudbaler Borca David Vuković koji je skrenuo pažnju na sebe dobrim nastupima u domaćem prvenstvu.

Reprezentativno okupljanje u dobroj formi će dočekati Haris Tabaković, golgeter Herte, koji je prvi strijelac 2. Bundeslige s 22 pogotka, Jusuf Gazibegović koji blista u dresu Šturma, Ermedin Demirović koji je odigrao sezonu karijere, Nikola Vasilj koji je sa Sent Paulijem izborio promociju u Bundesligu, Haris Hajradinović koji je jedan od najboljih asistenata u Turskoj...

Podsjetimo, Bosna i Hercegovina će gostovati Engleskoj 3. juna na Sent Džejms Parku u Njukaslu, a šest dana kasnije će na megdan Italiji u Empoliju.

U muci se poznaju junaci

Barbarez će imati "vatreno krštenje“ na klupi reprezentacije. Engleska i Italija su samo početak niza teških utakmica. Naša selekcija će odmjeriti snage i s Njemačkom, Nizozemskom i Mađarskom u okviru Lige nacija.

- Ovih osam utakmica ove godine su bile ogroman faktor da prihvatim ovaj izazov. Karakteran sam i želim imati najveće izazove te igrati s najboljim. Imamo u planu da promijenimo par stvari u našoj ekipi, vodilja je da nam ti momci imaju iskustvo na najvišem nivou – poručio je ranije Barbarez.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.