OSTALI SPORTOVI

Arpad Šterbik: Za mene je Abas Arslanagić najbolji golman svih vremena

RUKOMET Svjetska golmanska veličina

A. ČULIĆ

2.4.2015

Nije se specijalno nabranio u završnici SEHA lige u Vespremu, ali ne zato što ne vjeruju u njega nego zato što Vardar ima još dva odlična golmana Angelova i Milića. Ipak, Arpad Šterbik najveća je zvijezda makedonskog prvaka, koji iz godine u godinu krči put do svjetskih visina.

Nesretni Flensburg

Iako su podbacili na finalnom turniru regionalnog takmičenja, koje su osvajali dva puta, Vardar će ove sezone ponovo igrati četvrtfinale Lige evropskih prvaka. Prošle su, tek zbog manje postignutih golova na svom terenu, ispali od budućeg prvaka Flensburga, a ove žele otići korak dalje i prvi put zaigrati na fajnal-foru u Kelnu.

O Šterbikovoj karijeri ne treba trošiti riječi. Mađar rođen u Vojvodini, branio je za SR Jugoslaviju (kasnije Srbiju i Crnu Goru), a sada je golman Španije, države u kojoj je dostigao zvjezdane visine. Nakon Vesprema, stigao je u Sijudad Real, a raspadom ovog giganta okušao se i u Barceloni. Kako je danas, nakon svih tih klubova, nastupati za Vardar?

- Iskreno, mislim da danas niko u Evropi nema bolje uvjete od Vardara. Zato sam i odlučio doći u Skoplje. Klub je organiziran na najvećoj mogućoj razini i iz godine u godinu napreduje u svakom pogledu. Vardarov projekt je obećavajući i mislim da ćemo uskoro dostići sami vrh. Novac vam ne može garantirati evropsku titulu, jer kada stignete među četiri tima, svaki je neizmjerno kvalitetan, ali da smo spremni boriti se protiv bilo koga u Evropi, jesmo - govori Šterbik.

Ozbiljno takmičenje

Makedonskog prvaka optužili su za "miniranje" turnira, jer nisu pokazali odnos dostojan završnici SEHA-e.

- Ne mislim da smo olako shvatili i potcijenili SEHA-u nauštrb Lige prvaka. Ipak smo mi ekipa koja posjeduje mnoštvo kvalitetnih igrača i svi nekada trebaju dobiti priliku. Poenta je da je SEHA postala ozbiljno takmičenje, a potvrda toga su tri kluba među osam u Ligi prvaka. Vjerujem da će se još razvijati i iz godine u godinu biti sve jača s još više kvalitetnih timova - kazao je Šterbik i, na pitanje ko mu je golmanski uzor i kome se, kao mlad, divio, odgovorio:

- Abasu Arslanagiću. Za mene je on najbolji golman svih vremena. Među najbolje bih ubrojao još Mirka Bašića, Tomasa Svensona, Dejana Perića i Sergeja Lavrova.

Nema najtežeg protivnika

- U Evropi postoji mnoštvo rukometnih veličina, igrača svjetske klase, ali nikoga ne bih izdvajao da mi je protiv nekoga posebno teško. Jednostavno, fokusiran sam na sebe i to mnogo pomaže mome stilu. Nekada moj dobar dan ili loš dan nekog igrača, također, može napraviti razliku - iskren je Šterbik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.