OSTALI SPORTOVI

Od pepela do zvijezda: Futsal klub Željezničar pozitivan primjer uspješnog sportskog kolektiva

Piše: N. KREŠTALICA

3.10.2017

Sarajevski Željezničar, debitant u futsal ligi Bosne i Hercegovine, plijeni pažnju sportske javnosti u našoj zemlji posljednju godinu dana.

Klub je atraktivan, prije svega, zbog svog naziva, a i zbog uspjeha koji je postignut za kratko vrijeme.

Mukotrpan rad

Futsal klub Željezničar osnovan je prije više od godinu dana, a u tom periodu uspjeli su uz veliki rad doći do Premijer lige. Prvi čovjek kluba, Ahmed Muftić, za Avaz.ba je govorio o organizaciji i planovima kluba.

- Znate da je u današnjem vremenu bilo šta pozitivno teško napraviti, a mi smo u tome uspjeli i to za kratko vrijeme. Teško jeste, ali sa pozitivnim ljudima sve ide lakše. Svi imaju svoje resore i samo na taj način možemo napraviti uspjeh – rekao je Muftić na početku našeg razgovora.

Futsaleri koje predvodi trener Haris Rokša u debitantskom nastupu upisali su historijsku pobjedu i najavili odličnu sezonu. Muftić nam je kazao da je cilj Željezničara, ipak opstanak.

- Mi smo kao klub velika porodica i borit ćemo se do kraja za Željin grb i dres. Svaku ekipu respektiramo, ali se nikoga ne bojimo. Cilj Željezničara u ovoj sezoni je opstanak.

Podrška lokalne zajednice

U današnje vrijeme opstojnost sportskih klubova je skoro pa nemoguća bez podrške sponzora i lokalne zajednice. Direktor malonogometnog kluba sa Grbavice rekao je da klub ima svoje sponzore, ali i podršku Općine.

- Podrška lokalne zajednice je prisutna, pogotovo kada je u pitanju dvorana „Novo Sarajevo“ u kojoj igramo domaće susrete. Pregovaramo i sa raznim ministarstvima, a tu su svakako i naši sponzori koji su u nama prepoznali kvalitetan rad i mi smo im na tome zahvalni – dodao je.

Dvorana "Novo Sarajevo" dom ekipe

Također, Muftić je istakao da klub planira pokrenuti akademiju futsala za mlade igrače te da je potpisana saradnja sa zagrebačkim Dinamom.

Muftić: Mukotrpan rad donosi uspjeh

Odnosi sa Upravom fudbalskog kluba odlični

Protekle godine odnosi Sportskog društva i FK Željezničar su bili nategnuti zbog spora u vezi zemljišta i vlasništva koji su kočili izgradnju istočne tribine. Sada su stvari ipak drugačije.

- Mi svi skupa činimo Sportsko društvo Željezničar. Nemamo problema niti trzavica. Odnosi su dobri, sve je korektno. Gospodin Duvnjak iz fudbalskog kluba nam je pomogao oko nekih tehničkih stvari, a sve ostale priče su zlonamjerne – kazao nam je.

Francuz Tati umjesto Novoselca

Ekipa Željezničara doživjela je nekoliko promjena u igračkom kadru u odnosu na prošlu sezonu. Otišao je možda i najbolji igrač Dražen Novoselac, ali dovedene su i adekvatne zamjene.

- Novoselac je otišao 'trbuhom za kruhom' u Švedsku. Ipak, vrata za njega su u Željezničaru uvijek otvorena. Pored kvalitetnih i ciljanih pojačanja doveden je i Francuz Gijome Tati (Guillame Taty) koji je bio na probi u nekoliko premijerligaških klubova – rekao je Muftić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.