OSTALI SPORTOVI

Espen Andersen je takmičar sedmice i vlasnik žute majice

Piše: R. Be.

5.12.2017

Posljednjih pet godina nije česta pojava da neki takmičar u nordijskoj kombinaciji nosi žutu majicu, koja je skoro konstantno bila u vlasništvu Erika Frencela (Eric Frenzel). 

Žuta majica obilježava takmičara koji vodi u generalnom poretku svjetskog kupa, a ove na početku sezone je u vlasništvu Norvežanina Espena Andersena. 

On je na početku sezone u finskoj Ruki došao do prve pobjede u sezoni, ali i do prve žute majice. 

Iako je žutu majicu izgubio u borbi s Akitoom Vatabeom (Watabe), Andersen ju je u Lilehameru ponovo vratio u svoj posjed, ostvarivši drugu pobjedu u svjetskom kupu. 

Uz činjenicu da je u timskom takmičenju ostvario pobjedu sa svojom reprezentacijom, titula "Takmičara sedmice" opravdano je pripala ovom takmičaru. 

Dvadesetšestogodišnjak iz Osla imao je dobre rezultate prošle sezone, ali je bio u sjenci skoro svemogućih Njemaca, a krajem prošle zime u sjenci njegovog timskog kolege i olimpijskog šampiona Jorgena Grabakoma (Jørgen Graabakom). 

Ipak, Andersen je sezonu završio na prilično dobrom 15. mjestu u generalnom poretku. 

Andersen je miran i skoro stidljiv na prvi pogled, ali oni koji ga poznaju kažu da ga krasi umjetnost crnog humora i oštar analitički um. 

Dio je mlade generacije u norveškoj ekipi, a sa još primjetnijim Jarlom Rijberom čini dvije strane iste kovanice: jaki ski skakači, koji još uvijek mogu upravljati svojom putanjom na stazi. Nije čudno što njih dvojica obično dijele prostoriju i iskustvo da budu novinari u timu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.