OSTALI SPORTOVI

Super boul / "Orlovi" konačno lete, Filadelfija osvojila prvu titulu NFL prvaka

R. Be.

5.2.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+16

Foto: AFP


Bio je to još jedan spektakl kakav samo Amerikanci mogu prirediti, a slavlje je pripalo Niku Folsu i "Orlovima"

U finalu NFL lige za titulu najbolje nacionalne ekipe u američkom fudbalu borili su s Nju Ingland Pejtriotsi i Filadelfija Iglsi.

Obračun najboljeg kvoterbeka današnjice, četrdesetogodišnjeg Toma Brejdija i Nika Folsa gledale su stotine miliona ljudi širom svijeta.

Snažna odbrana “Orlova” i veoma potentan napad odlično se suprotstavio iskusnim “Patriotama” i magičnom Brejdiju.

Filadelfija je tokom većeg dijela meča bila u prednosti, ali nije uspijevala stvoriti prednost veću od tačdauna.

Nakon tačdauna nešto više od dvije minute do kraja Brejdi je krenuo u napad. Ali prilikom drugog pokušaja u drajvu oduzeta mu je lopta i Filadelfija je bila blizu historijske pobjede i prve titule.

Šutom Eliota došli su Iglsi do osam poena prednosti, a Brejdiju je ostala minuta da pokuša napraviti još jedno čudo.

Nije uspio i “Orlovi” su konačno poletjeli, Filadelfija je konačno postala prvak NFL-a.

Nik Fols je proglašen MVP-jem finala.

Drugo poluvrijeme

Furiozno su "Patriote" krenule u drugi dio meča i nakon sedam akcija za dvije minute došli do tačdauna. Brejdi je imao otvoren pogled, pronašao Roba Gronkovskog (Gronkowski), koji dolazi do tačdauna. Bila je to kompletna akcija pomenutog dvojca, od početka do kraja.

Nakon nešto duže akcije Filadelfija dolazi do tačdauna, pas Folsa završio je u rukama Korija Klementa. Sudije su pregledale snimak i potvrdile novih šest poena za "Orlove".

Ponovo je Brejdi pokazao svu magiju u svojim rukama, te je veoma brzo doveo svoj napad u priliku za tačdaun. Kris Hogan (Chris) uspijeva uhvatiti još jedan odličan pas. "Patriote" pogađaju i dodatni šut i rezultat na 3.23 do kraja treće četvrtine je 29:26.

Treća četvrtina okončana je tim rezultatom.

Nakon prvih 45 minuta odnos u jardaži bio je 495:467 u korist "Patriota", ali su "Orlovi" bili u rezultatskoj prednosti.

Odbrana "Patriota" zaustavila je Folsa i njegov napad, nakon čega je Eliot pogodio šut za tri poena i Filadelfija je povela 32:26.

Magija Brejdija ponovo je bila savršena, pa je u završnici drajava "lob pasom" pronašao Gronkovskog i bio je to tačdaun za poravnanje rezultata 32:32.

Nakon još jednog dugog i dramatičnog napada Zak Erc (Zach Ertz) dolazi do tačdauna za Filadelfiju i orlovi su na 2.21 do kraja poveli 38:33. "Orlovi" su se odlučili na konverziju za dva poena, nisu uspjeli i slijedila je drama. Pet poena prednosti za Filadelfiju i napad za Brejdija, kojem je dovoljan tačdaun za pobjedu.

Međutim, odbrana "Orlova" uspijeva napraviti fambl i oduzeti loptu "kralju bacanja". Sve je tada bilo u rukama "Orlova". Ali drami nije bilo kraja, jer Filadelfija nije u tri pokušaja uspjela osvojiti novi drajv.

Sve se potom svelo u šut Džejka Eliota, koji pogađa za 41:38. Brejdi je krenuo po još jedno čudo, ali nakon prethodnog drajva psihički je bio uzdrman i Iglsi su slavili. 

Pogledajte trenutak koji je vjerovatno odlučio novog prvaka.

Prvo poluvrijeme finalne utakmice NFL-a proteklo je u sjajnoj igri napada Filadelfija Iglsa. Međutim, Nju Ingland Pejtriotsi su na iskustvo došli do 12 poena i ostali na manje od dva tačdauna zaostatka za protivnikom.

U puzi između dva poluvremena viđen je i spektakularan koncert Đastina Timberlejka (Justin Timberlake).

I za ovaj Super boul tražila se karta više, a do svog mjesta na stadionu došlo je oko 73.000 navijača. Prosječna cijena ulaznice kretala se oko 5.000 dolara.

Oko terena su, standardno, bile velike zvijezde američkog sporta i džet seta.

Tok prvog poluvremena

Utakmica je počela vodstvom Filadelfije 3:0, nakon fild gola. Bio je to veoma brz napad, koji "Orlovi" nisu krunisali tačdaunom.

Slično je bilo i nad drugoj strani. Tom Brejdi (Brady) je relativno brzo došao nadomak protivničke crvene zone, ali "Patirote" su tu zaustavljene i Gostovski

je morao šutirati za tri poena. Pogodio je i poravnao rezultat.

Na dva minuta do kraja prve četvrtine, "Orlovi" dolaze do tačdauna. Nik Fols (Nick Foles) dalekometnim pasom pronalazi Džefrija Elšona (Jeffery Alshon). Međutim,

Džejk Eliot (Jake Elliott) ne uspijeva realizirati šut za dodatni poen, pa je rezultat glasio 9:3.

Prva četvrtina okončana je rezultatom 9:3 za Filadelfiju, ali su Nju Ingland Pejtriotsi došli nadomak crvene zone i spremali se za napad u drugoj četvrtini.

Međutim, sjajna odbrana Filadelfije odbija napad, a Stiven Gostovski (Stephen Gostkowski) promašuje šut za tri poena, nakon loše odigrane akcije.

Filadelfija je potom krenula u drajv koji nije dobro prošao, pa su Brejdiju "dali" loptu na tridesetak jardi od njegove N zone.

Nakon odličnog bacanja Brejdija, odlično hvatanje Brendina Kuksa (Brandin Cooks). Pas je donio veliku jardažu, ali je Kuks ostao nepomično ležati nakon reakcije defanzivaca Filadelfije. U istoj akciji i Brejdi je dobio žestok udarac, ali je nastavio meč.

Nakon toga su Pejtriotsi potrošili dva pokušaja da pređu pet jardi, ali su zaustavljeni na 40 jardi od protivničke N zone. Nju Ingland je ostao bez Kuksa, koji senakon prethodne akcije nije mogao vratiti u igru.

Sjajna igra Folsa i Džefrija na sredini kojom su "Orlovi"  prišli N zoni Pejtriotsa. Potom je Fols odlično pronašao Legareta Blaunta (LeGarrette Blount), koji se othrvao odbrani Pejtriotsa i došao do tačdauna. Filadelfija se odlučila na pretvaranje umjesto na šut za dodatni poen.

To je završilo neuspješno. Nešto manje od devet minuta do kraja "Orlovi" su vodili  15:3.

Sjajan napad izveli su Brejdi i Reks Burkhed (Rex Burkhead) i došli na 30 jardi od protivničke N zone. Odbrana Filadelfije ponovo je odlično odradila posao, te "Patriotama"

omogućila "samo" šut za tri poena. Gostovski je bio precizan i na 7.24 do kraja poluvremena smanjio na 15:6.

Nakon lošeg početka napada Filadelfija je imala priliku doći do N zone "Patriota", ali je dubinski pas Folsa presjekao Duron Harmon, i Brejdi je imao priliku krenuti u napad na 5.01 do kraja poluvremena.

Magija Brejdija dovela je Nju Ingland duboko u polovinu Filadelfije, a onda je Džejms Vajt (James White) pretrčao  30-ak jardi i dotrčao do tačdauna. Mrlju na napad bacio je Gostovski, koji još jednom ne pogađa šut za dodatni poen. Filadelfija je kod 2.04 do kraja poluvremena krenula u novi drajv pri vodstvu 15:12.

U finišu prvog dijela Kori Klement (Cory Clement) pretrčao je 40-ak jardi i došao nadomak N zone, a potom trčanjem na samo dva jarda od crvene zone protivnika.

Sjajnu akciju izveli su napadači Filadelfije, prevarili odbranu "Patriota", a do tačdauna je došao kvoterbek "Orlova" Nik Fols. Potom je Džejk Eliot pogodio dodatni poen i Filadelfija je povela 22:12. Nju Inglandu su ostale 34 sekunde do kraja prvog poluvremena. Međutim nisu uspjeli poentirati i Filadelfija je na poluvrijeme otišla s plus 10 (22:12).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.