OSTALI SPORTOVI

Demirović za Avaz Sport: Žao mi je Šumana!

N. RIDŽAL

19.3.2018

Bura se još nije stišala nakon šokantne vijesti koja je zadesila rukometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Iz Evropske rukometne federacije (EHF) odlučili su, naime, da odbiju žalbu Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine po pitanju slučaja “Nuić”.

To znači da će Švicarska igrati baraž za odlazak na Svjetsko prvenstvo iduće godine protiv Norveške.

Žalba RSBiH odnosila se na pravo igranja Tomislava Nuića, čije ime nije bilo na spisku za utakmicu u Tuzli protiv Švicarske, koju je naša selekcija riješila u svoju korist rezultatom 21:15.

Tako je EHF odlučio da pobjedu u utakmici dodijeli Švicarskoj za zelenim stolom rezultatom 10:0.

Kontaktirali smo Halida Demirovića, nekadašnjeg selektora reprezentacije BiH i velikog rukometnog stručnjaka, koji je prije pet godina otišao u penziju. Poslije više od 50 godina u ulozi igrača i trenera, Demirović danas sa porodicom živi u Švicarskoj.

Na početku razgovora za naš list upitali smo Demirovića da prokomentira odluku EHF-a, koja je ostavila našu reprezentaciju bez baraža i tako u doigravanje gurnula selekciju Švicarske, koju je svojevremeno vodio naš stručnjak.

- To je jedna obična administrativna greška i mnogo mi je žao što se završilo ovako. Za mene, kao sportistu, mjerodavni su jedino teren i rezultat. Mi smo u obje utakmice nadigrali Švicarsku i zaslužili smo da igramo baraž protiv Norveške. Žao mi je selektora Šumana i igrača, koji su perfektno odigrali ove kvalifikacije – kazao je Demirović.

Švicarski mediji su, nakon ove odluke EHF-a, bili suzdržani i bez mnogo pompe objavili su vijest kako će njihova selekcija igrati utakmicu baraža protiv Norveške iako su izgubili oba meča od naše selekcije.

- Oni su to, onako, formalno, suhoparno i službeno objavili. Ma, oni su u svemu takvi.

Mogu vam reći da sam razgovarao s nekim bivšim švicarskim igračima koje sam nekada trenirao i sa mojim sportskim kolegama. Oni su mi rekli da je samo teren mjerodavan i da je selekcija BiH bila bolji rival i da smo zaslužili da idemo dalje. Opet kažem da mi je veoma žao što se moralo ovako loše zavrišiti – rekao je Demirović.

Unuk me čini sretnim

Pitali smo Demirovića nedostaje li mu rukomet i kako danas provodi vrijeme.

- Intenzivno pratim sve što je u vezi s rukometom.

Dosta često gledam rukometne mečeve na televiziji, a nekad odem da pogledam utakmice svog bivšeg kluba Bazela, u kojem sam proveo 12 godina. Kako sam se prestao profesionalno baviti rukometom, posvetio sam se porodici, a sad sam u svojstvu odgajatelja, jer mi je upravo iz Sarajeva došao najmlađi unuk i to me čini sretnim - kroz smijeh je kazao Demirović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.