RUKOMET

Vojislav Rađa o problemima RSBiH: Izmišljaju se nacionalizam i politički utjecaj

Rađa: Delegati iz RS su htjeli doći, ali ne možemo nepozvani

Piše: E. Ma.

24.7.2018

Rukometni savez (RS) Bosne i Hercegovine (BiH) nalazi se u velikim problemima. Savez koji je postojao do 2017. godine napravio je ogroman dug i nije mogao dobiti sredstva iz budžeta.

Novi Rukometni savez su osnovali Rukometni savez FBiH (RSFBiH) i Rukometni savez RS (RSRS). Od osnivanja u junu 2017. godine traje trakavica s Poreznom upravom koja novi Savez ne priznaje kao novi subjekt, a Ministarstvo pravde BiH je izdalo rješenje da je to novoosnovani i jedinstven pravni subjekt.

Neodržana sjednica

Pojavila se opcija da Savez bude registriran u RS, a to se trebalo formalizirati sjednicom Skupštine, koja je planirana za 21. juli. No, nije održana. Razlog je nepojavljivanje delegata iz RS, a članovi Upravnog odbora RSBiH Amir Zahirović, Emir Dautović i Mirsad Mahmutagić podnijeli su ostavke.

Kako je u izjavi za „Avaz“ rekao Vojislav Rađa, bivši selektor BiH koji treba da postane novi član UO RSBiH, ne može prihvatiti činjenicu da neko kaže da Skupština nije održana zato što na nju nisu htjeli doći delegati iz RS.

- To je apsolutno drugačije jer je u RSRS 16. juna održana redovna izborna sjednica Skupštine i tada su delegati Skupštine RS izabrali nove delegate u organima Rukometnog saveza BiH. Svaka udružena članica je apsolutno autonomna da svoje predstavnike delegira i šalje na sjednice zajedničkih organa. To pravo je iskoristio RSRS i obavijestio sve o izvršenim promjenama. RSRS je poslao zahtjev za održavanje izvještajne redovne izborne sjednice Skupštine RSBiH, kao i poziv za sastanak sa svim relevantnim članovima, no sve je to bilo uzalud. Niko se nije oglašavao – pojasnio je Rađa.

Istakao je da je bilo načina da se zakaže i održi Skupština, ali da čelnici RSBiH nisu imali sluha.

- Poslali smo spisak delegata za Skupštinu 21. jula, no dobili smo odgovor da rješenje treba čekati pravosnažnost. To za RSRS nije prihvatljivo. Mi smo imali namjeru prisustvovati Skupštini, ali nismo dobili pozive i nepozvani ne možemo doći. Veliki problem je bio i dnevni red sjednice. Sve je to bilo smišljeno od samog starta da ta sjednica Skupštine propadne i da se neko izvuče iz problema koje je napravio u prethodnom periodu – rekao je Rađa.

Krenuti naprijed

Negira da je na bilo koga vršen politički utjecaj, kako se to spočitava.

- Izmišlja se nacionalizam, izmišlja se da neke političke partije utječu na nekoga. Ne utječu. Treba da preovlada razum i sport i da krenemo naprijed – zaključio je bivši selektor BiH.


Izvući se iz pravne zavrzlame

Rađa je rekao je da ne može znati šta će dalje biti, ali da se nada da će se razgovarati, napraviti pravni tim koji će izvući rukomet iz ove pravne zavrzlame i omogućiti da se registrira RSBiH.

- Je li to registracija u RS ili bilo gdje, potpuno svejedno. Naš prijedlog je da odemo u Ministarstvo pravde, Ministarstvo civilnih poslova, da obavimo razgovore s relevantnim državnim službama, Poreskom upravom FBiH, s povjeriocima da napravimo razgovore, da se napravi plan sanacije dugova i dugoročni reprogram gdje bismo mogli kroz redovne prihode na godišnjem nivou izdvajati neka sredstva. Naša vizija je da izmirimo dugove koji je neko napravio i izađemo iz ove agonije – rekao je Rađa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.