OSTALI SPORTOVI

Savez nije suspendiran, ima vremena za spas

Naglašava da je ostavku na mjesto generalnog sekretara podnijela 31. jula i nekoliko puta tražila primopredaju dužnosti

Hairlahović: Postoji jak mehanizam za blokadu

Avaz Sport

31.8.2018

Izjava novog člana Upravnog odbora Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine Vojislava Rađe u jučerašnjem broju našeg lista da je “Lejla Hairlahović ponijela sa sobom pečat i blokirala računare te da ne želi da izvrši primopredaju”, što otežava komunikaciju sa Međunarodnom rukometnom federacijom (EHF), nije ostavila ravnodušnim dosadašnjeg generalnog sekretara RSBiH.

Odnos snaga

Hairlahović nam je pismenim putem uputila demanti, naglasivši da je ostavku na funkciju generalnog sekretara Rukometnog saveza BiH podnijela 31. jula ove godine, kada je i tražila primopredaju dužnosti, na kojoj je provela sedam mjeseci.

- Primopredaju sam od Upravnog odbora RSBiH ponovno tražila 1. avgusta, 6. avgusta i 28. avgusta. Na sve moje zahtjeve i molbe nije udovoljeno. Nisam bila upoznata o održavanju sjednice Skupštine niti je iko od ljudi koji su je organizirali i koji su se birali, ikada mene kontaktirao ili tražio primopredaju, pečat ili nešto od dokumentacije - navela je Hairlahović, napisavši da će, nakon Rađinog istupa, tražiti zaštitu pravnim putem zbog klevete.

U izjavi za naš list, Hairlahović kaže da ne zna šta je bio razlog za ovakav Rađin istup, jer ga površno poznaje.

- Ovakav odnos snaga i atmosfera su uzrokovali moj odlazak, mada su me mnogi rukometni radnici molili da povučem ostavku. Kao sportista, lišena sam bilo kakvih podjela po nacionalnim komponentama, ali ovdje je taj segment jak mehanizam u rukama onih koji bi da blokiraju sport u BiH. To se odnosi i na Rukometni savez BiH - kaže Hairlahović te dodaje da je imala “apsolutnu podršku bošnjačke komponente u Upravnom odboru, ali i mnogih drugih”.

Prema njenim riječima, još postoji mogućnost za spas rukometa u BiH, odnosno da RSBiH može izbjeći najavljenu suspenziju EHF-a.

- Savez nije suspendiran, izuzev što je EHF postavio jasne rokove koji se tiču rješavanja problema. Prvo je funkcionalnost, jer Savez nije imao ni kancelarije niti uposlenike, drugi je pravni problem, jer Savez nema porezni broj i ne može poslovati, a treći je finansijski, jer dugovanja iznose približno 3,7 miliona maraka - kaže Hairlahović.

Dva roka

Prema njenim riječima, EHF je do 20. avgusta tražio informaciju koju je Olimpijski komitet BiH dostavio u roku. Naredni rok je 20. septembar, do kada nadležne institucije (uključujući RSBiH, OKBiH, ali i Vijeće ministara BiH) trebaju dostaviti EHF-u mapu puta za rješavanje problema kako ne bi bile pokrenute sankcije.

- Mislim da je OKBiH podnio zahtjev za sastanak u Vijeću ministara, koji bi se trebao održati naredne sedmice i stvari mogu krenuti u pozitivnom smjeru - izjavila je Hairlahović.

Najveći dug u 2013. 

Kako nam je pojasnila Hairlahović, RSBiH je najveći dug napravio nakon Svjetskog juniorskog prvenstva 2013. godine, a to je približno 300.000 eura.

Dodaje da ni godine prije SP-a nisu bile finansijski dobre, ali dug nije bio tako velik (2005. godine 20.000 eura, 2008. godine 70.000, 2012. godine 50.000). No, RSBiH je napravio značajan dug u 2015. godini (45.000 eura), a 2016. približno 130.000.

- Vlada je prestala s doznakama Savezu iz budžeta 2015. i kasnije, jer nije bio registriran u skladu sa zakonima - navodi Hairlahović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.