KRAJ KARIJERE

Aksel Lund Svindal narednog mjeseca odlazi u penziju

Ukupno je 36 puta bio pobjednik u utrkama svjetskog kupa, a na postolje se popeo 80 puta

Svindal: Karijeru će završiti na prikladan način. AFP

Avaz Sport

28.1.2019

Legendarni norveški skijaš Aksel Lund Svindal najavio je da će sljedećeg mjeseca poslije takmičenja u švedskom Areu otići u penziju.

- Odluka je donesena tokom prethodnih nekoliko sedmica. Mogu još jednom da dam sve od sebe i poslije toga je gotovo. Uporne povrede koljena su me ometale posljednje tri godine da nastavim karijeru - rekao je Svindal u Kicbilu za austrijsku televizijsku stanicu ORF.

Veliki Norvežanin prvi je nastup u svjetskom kupu imao 2002. godine, a takmičio se u svim disciplinama osim slaloma.

Olimpijske igre u Vankuveru 2010. donijele su mu zlato u superveleslalomu, srebro u spustu i bronzu u veleslalomu, dok je u Pjongčangu zlatni bio u spustu.

Na svjetskim prvenstvima zlato je u spustu i kombinaciji osvajao dva puta, dok je jednom zlatni bio i u veleslalomu. Srebreni u kombinaciji bio je 2005. u Bormiju, dok se bronzom u superveleslalomu okitio dva puta.  

Svindal je 2007. i 2009. godine osvojio veliki kristalni globus u svjetskom kupu, a uz to ima šest malih globusa iz superveleslaloma, dva iz spusta i po jedan iz veleslaloma i kombinacije. Ukupno je 36 puta bio pobjednik u utrkama svjetskog kupa, a na postolje se popeo 80 puta.

Budući da je prvo zlato osvojio na Svjetskom prvenstvu u Areu 2007. godine, karijeru će završiti na prikladan način, upravo u Areu na SP-u. 

Za Aksela Lunda Svindala slobodno možemo reći da je jedan od najboljih skijaša u historiji svjetskog kupa. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.