KONTROLE

Sportske inspekcije potrebne su i u BiH

Nekoliko klubova je milionski zaduženo, pojedini posluju mimo zakonskih propisa, a niko ne odgovara, kaže Đidić

Očajno stanje u sportu utječe i na posjetu na tribinama. Fena

Piše: Avaz Sport

23.2.2019

Sportska inspekcija u Zagrebu bila je kobna za predsjednika Nogometnog kluba Dinamo.

Prvak Hrvatske nije na vrijeme na zvaničnoj internet-stranici kluba objavio finansijski izvještaj, što je za sobom povuklo i sankcije prema predsjedniku uprave Igoru Kodžomanu, kojem je zbog toga zabranjen daljnji rad u upravljačkim tijelima sportskih udruženja.

Primjer Dinama

Gledano iz našeg ugla, Kodžoman je pao na sitnoj nepravilnosti, koju mu, međutim, Sportska inspekcija Zagreba nije oprostila.

Šta bi tek radila u našem sportu, koji redovno potresaju skandali i ukazuju na mnogo veće anomalije?

“Veliki dugovi premijerligaša”, “KK Bosna pred gašenjem”, “Leotaru oduzimaju stadion”, “Milionski minus Mladog Krajišnika”, “Igrač tužio klub”... samo su neki od naslova koji se mogu povezati sa zbiljom bh. sporta.

Sve to zabrine pokojeg navijača, kojih je, ruku na srce, sve manje na tribinama, možda upravo zbog haotičnog stanja.

No, pravog odgovora države nema, za dugove i krčmljenje novca malo ko odgovara. Ode jedna, dođe druga uprava i kreće se iznova do novog sunovrata...

Kod nas ne postoji slična inspekcija, mada samo u Upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo djeluje više inspektorata zaduženih za pojedine sektore.

Glomazan sistem 

- Mi nemamo sportsku inspekciju, a s obzirom na veliki na broj sportskih klubova, koji djeluju uglavnom kao udruženja građana, možda i pokrenemo sličnu inicijativu za njeno formiranje. To je tema o kojoj treba razgovarati sa predstavnicima Kantonalne vlade, odnosno nadležnog ministarstva - kaže Fahir Halilović, direktor Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

Aldin Đidić iz Sindikata profesionalnih fudbalera BiH, koji se, zastupajući igrače, također bori sa mnogim nepravilnostima, podržava formiranje sportske inspekcije, ali postavlja pitanje njene nadležnosti i okvira pod kojima bi nastala.

- Nekoliko klubova je milionski zaduženo, pojedini i u ovoj sezoni posluju mimo zakonskih propisa, a niko ne odgovara.

Kurić: Očekuje akciju države

Dakle, bitno je postojeći sistem dovesti na nivo potpune operativnosti. Nova inspekcija neće nam donijeti ništa ako sistem, koji već postoji i koji je, zaista, glomazan, nije efikasan.

Nadam se boljem sutra za bh. sport, klubove i sportiste, u našem slučaju za fudbalere i fudbalerke, jer je njihova zaštita naša oblast rada - naglašava Đidić.

Neuređena oblast

Kako kaže Đidić, treba biti razumijevanja i za klubove, pogotovo zato što oblast vrhunskog sporta nije zakonski definirana na nivou države.

- Klubovi na sve načine pokušavaju pronaći sredstva za funkcioniranje, a smatram da klubovi itekako imaju kontrole. Dalo bi se raspravljati o tome zbog čega se određeni klubovi više pregledaju od drugih - kaže Đidić. 

Kurić: Pratimo utrošak sredstava 

Mirvad Kurić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, kaže da njegovo Ministarstvo u okviru svojih nadležnosti kontrolira utrošak sredstava koja se dodjeljuju klubovima u redovnoj proceduri.

- Ovlašteni predstavnici u klubovima potpisuju da odgovaraju za ta sredstva i, ukoliko ih ne opravdaju, pokreću se odgovarajući postupci. Za ostalo nemamo nadležnosti.

To je stvar drugih institucija, pogotovo države, koja bi trebala rješavati pitanje cjelokupnog sistema organizacije sportskih društava u BiH - kaže Kurić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.