RUKOMET

Otkazao i Tarabochija

Piše: Er. BIJEDIĆ

19.3.2019

Loše vijesti stižu u posljednje vrijeme za rukometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine, koja 11. i 14. aprila igra važne kvalifikacijske utakmice s Finskom za plasman na Evropsko prvenstvo u Austriji, Norveškoj i Švedskoj.

Nakon što se povrijedio Vladimir Vranješ, kojem predstoji pauza od tri do šest mjeseci, selektor Bilal Šuman dobio je saznanje da je prije sedam dana i Ivan Karačić povrijedio zadnju ložu i predstoji mu oporavak od sedam sedmica, a jučer ga je pogodila nova razočaravajuća vijest.

Širi spisak

- Upravo me iz Poljske zvao Marko Tarabochia i javio da je pokidao križne ligamente koljena te da mu predstoji duga pauza. Nadam se da me niko više od igrača neće nazvati do okupljanja reprezentacije, odnosno da će ostali doći zdravi - kazao je Šuman.

Selektor je nedavno objavio širi spisak od 28 rukometaša, dok će se na okupljanju u hotelu “Hills” na Ilidži 8. aprila (17 sati) pojaviti njih 21. Već dan poslije reprezentacija putuje u Finsku, gdje će 11. aprila igrati 3. kolo kvalifikacija u okviru grupe 5, prespavati i vratiti se kući da bi revanš s Fincima u 4. kolu igrali 14. aprila u Tuzli.

Spomenuta tri igrača članovi su udarne postave, a Šuman neće moći računati ni na Dragana Vrgoča, za kojeg se ispostavilo da nema bh. pasoš, te na Matea Rodina, koji je, također, pretrpio tešku povredu koljena.

- Mnogo nam znači svaki igrač tako da svi izostanci prave problem u rotaciji, koja ionako nije previše široka. Ali, prvenstveno mi je žao tih igrača, koji su prošli teške povrede i očekuje ih duga pauza – istaknuo je Šuman.

Selektor smatra da bh. tim ipak ima dovoljno kvaliteta da i sa postojećim sastavom dobije utakmicu koju smatra ključnom za plasman na Evropsko prvenstvo – gostujući dvoboj s Fincima.

- Imamo dovoljan broj igrača da možemo igrati s Fincima. Nažalost, nećemo imati Vranješa u odbrani, koja će biti ključna u ovim utakmicama, a on je bio taj centralni half. Ipak, mislim da imamo dovoljno visine i kilograma da odigramo s Fincima kvalitetnu 6-0 odbranu – podvukao je Šuman.

Dobra odbrana

Naša struka je skautirala i analizirala protivnika.

- Posebno meč s Bjelorusijom, koja je, također, protiv Finske igrala 6-0 odbranu i dobila sa 27:20. Nije nam mnogo poslužio meč Češka – Finska, gdje su Česi stalno igrali 5 – 1, što je nama alternativna odbrana. Ako budemo pravi, onda ćemo mi biti ti koji će trčati u kontre poslije dobre odbrane, a to i jeste naš cilj - zaključio je Šuman.

Finci nisu mnogo mijenjali

Finsku smo prije dvije godine u kvalifikacijama za EP 2018. dobili dva puta, sa 32:27 u Finskoj i sa 34:23 u Goraždu.

- Nisu mnogo mijenjali u odnosu na taj tim.

Imaju jednog novog, mlađeg lijevog beka i jednog srednjaka, koji dosta šuta sa zemlje.

Najopasnije im je lijevo krilo, vrlo je agresivan igrač, koji ima više od 10 šuteva na utakmici sa svih pozicija. Igraju sa dva pivota i dosta lopti bacaju na njih – analizirao je Šuman.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.