RUKOMET

"Zmajevi" u punom Mejdanu žele proslaviti plasman na Euro

Naša motivacija je na visokom nivou, znamo šta nam znače ovi bodovi, kaže selektor Šuman uoči današnje utakmice s Bjelorusijom

Arhiv

J. JEREMIĆ

12.6.2019

Rukometni "Zmajevi" nalaze se pred historijskim susretom protiv Bjelorusije. U slučaju današnje pobjede u Mejdanu, naša selekcija plasirat će se prvi put na završnicu Evropskog prvenstva. 

Kladionica MOZZART na pobjedu naše reprezentacije nudi kvotu 1.95, na remi 8.00, a na pobjedu gostiju iz Bjelorusije kvota je 2.20.

Selektor Bilal Šuman ističe da je suvišno pričati o tome koliko nam znači duel protiv Bjelorusije, rivala kojeg smo prošlog oktobra u prvom krugu kvalifikacijske grupe 5 uspjeli savladati u gostima (30:29).

Teško u Minsku

- Igrali smo u Minsku, gdje smo veoma teško dobili ta dva boda, a Bjelorusija sada dolazi u najjačem sastavu. U Minsku im nije igrao Uladsislav Kuleš tako da će biti pojačani. Visoka su i fizički jaka ekipa, igraju veoma brzo, njihova tranzicija je veoma brza, brzi centar.

Znamo da će Mejdan biti popunjen do posljednjeg mjesta, a naša motivacija je na visokom nivou. Znamo šta nam znače ovi bodovi tako da ćemo uraditi sve da, zajedno s navijačima, slavimo ovaj naš prvi, historijski odlazak na Euro - poručio je Šuman.

Marin Vegar, Marko Tarabochia, Tomislav Nuić i Vladimir Vranješ zbog povreda nisu tu, ali su naknadno pozvani Gafar Hadžiomerović i Saša Puljizović.

- Što se tiče sastava za utakmicu, vidjet ćemo kojih će 16 istrčati u Mejdanu, to ćemo odlučiti na tehničkom sastanku - zaključio je naš selektor.

Iskusni Mirsad Terzić i Nikola Prce bit će udarne igle naše selekcije protiv Bjelorusa. Kapiten Terzić kao veoma pozitivnu stvar izdvaja to što je ekipa sedam dana provela zajedno na pripremama.

- U nedostatku nekih igrača, to je bila dobra stvar, koja nam je pružila šansu da se uigraju i neki novi, koji tu nisu ranije bili. Bjelorusija je jača nego što je bila u ranijim kvalifikacijskim utakmicama i sigurno je da i gosti imaju ambicije kao i mi. Kao što je bila neizvjesna utakmica u Minsku, mislim da se i ova utakmica neće ranije riješiti - kaže Terzić.

Ostvariti cilj

Prce dodaje da je pred nama prva meč-lopta, kojom sve možemo riješiti.

- Bjelorusi sa jaki, imaju bazu od dvadesetak igrača, koji dugo igraju zajedno. Mogu svakoga dobiti u gostima i izgubiti kod kuće. Detalji će odlučiti, a mislim da će oni presuditi u našu korist.

Ekipe su podjednakog kvaliteta, ali mislim da ćemo u punom Mejdanu ostvariti cilj i plasirati se na EP - rekao je Prce.

Tri ekipe sigurne 

Za sada su tri reprezentacije (Njemačka, Hrvatska, Slovenija) osigurale plasman na završnicu Evropskog prvenstva 2020. od ukupno 20, koliko će ih se plasirati iz osam kvalifikacijskih grupa (po dvije prvoplasirane i četiri najbolje trećeplasirane). 

Direktno su pravo nastupa na Euru stekli aktuelni prvak Španija te selekcije domaćina (Norveška, Švedska, Austrija). 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.