TOKIO

Novi način bodovanja u boksu: Odluke sudija bit će vidljive i publici?

Kokugikan arena: Kontrolni turnir u Japanu. AFP

E. J. / Avaz.ba

31.10.2019

Bokserski zvaničnici testiraju novi, transparentniji sistem suđenja da bi ovaj sport vratio povjerenje nakon serije skandala zbog kojih je gotovo bio izbačen iz olimpijskog programa.

Novi sistem prati bodovanje petorice sudija tokom meča (svaki put kada procijene da je jedan od boraca zadao udarac suci pritisnu taster) i odmah ga objavljuje na ekranu, koje vidi supervizor, a moguće je i publika, o čemu će biti odlučeno naknadno. Promociju je imao na takmičenju u Kokugikan areni u japanskom Tokiju, koji će iduće godine biti domaćin Olimpijskih igara.

Suci su do sada ili pamtili udarce ili pravili bilješke kako bi procijenili koji je borac bio bolji na kraju svake runde. To je stvaralo konfuziju kod gledalaca, ali i takmičara, te izazivalo sumnje u ispravnost sudačkih odluka.

Svjetskoj bokserskoj organizaciji (AIBA) zbog velikih problema, uključujući seriju skandaloznih sudačkih odluka na Igrama 2016. u brazilskom Rio de Žaneiru, oduzeto je pravo da organizira olimpijski turnir u Tokiju.

Tu će ulogu preuzeti specijalni komitet na čijem je čelu Japanac Morinari Vatanabe.

- Boks je bio blizu eliminacije s Igara. Moramo vratiti povjerenje i to je prioritet - rekao je Vatanabe.

AIBA je prva federacija kojoj je oduzeto pravo da organizira takmičenje u svom sportu na Igrama. Nakon OI-ja u Riju, čak 36 sudijskih zvaničnika je suspendirano zbog optužbi za namještanje rezultata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.