PODVIZI

Tevita Tuliakiono Tuipulotu Mosese Vahae Fehoko Faletau Vea - ušao u historiju

Najteži čovjek koji je napravio "touch down"

Tevita Vea: Odbrambeni igrač. NFL

Piše: N. D.

3.12.2019

Popularno navijačko uzvikavanje imena i prezimena sportista, kakvo se može čuti na evropskim stadionima, u Sjedinjenim Američkim Državama i nije tako često. Posebno ne u slučajevima igrača koji nije toliko poznat, makar igrao i u veoma popularnoj ligi američkog fudbala, NFL.

A još kad se čovjek zove Tevita Tuliakiono Tuipulotu Mosese Vahae Fehoko Faletau Vea više je nego jasno da će mu malo ko zapamtiti ime. Stoga su ga u njegovom NFL klubu, Tampa Bej bakanirsima, jednostavno “skratili” na Vita Vea.

Olakšali su time Bakanirsi i zadatak svojim navijačima kojima je Vea priuštio potez zbog kojeg će mu sigurno početi skandirati. A ako se ime i ne pamti, djelo sigurno hoće.

Iako je Vea defanzivac Tampa Beja, kojem napad nije u opisu radnog mjesta, Vei je nedavno pošlo za rukom da ubilježi poen u protivničkoj “touch down” zoni.

Ostaje upisano da je prilikom poentiranja, nakon što je njegov tim uspio presjeći loptu i izvesti napad, “pretrčao” tek jedan jard. No, i to je bilo dovoljno.

A tim poenom Vea je oborio rekord. Zvanično je objavljeno da je on najteži igrač u historiji NFL-a koji je uspio poentirati. Vea je težak čak 157 kilograma. Inače, Vea je rođen u Americi, ali je dijete migranata iz Tonge, odakle potječe i njegovo ime.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.