JAPAN

Bh. bokser boravio u Tokiju: Nakon evropske želi osvojiti i svjetsku titulu

Puhalo tokom boravka u Japanu. Fena

E. J. / Avaz.ba

5.12.2019

Bosanskohercegovački bokser Edin Puhalo, poznatiji kao Iron Puki, učestvovao je na 32. WBO konvenciji, koja je održana u japanskom Tokiju.

Tokom prolaska kroz rangiranje Puhalo je predstavljen pred Generalnim komitetom WBO organizacije, gdje je iskazao opredijeljenost da titulu svjetskog prvaka donese u Bosnu i Hercegovinu.

Bh. bokser je ostavio odličan dojam i dobio nekoliko ponuda za daljnji profesionalni angažman. Puhala do borbe za svjetsku titulu dijeli još jedan korak, a to je još odbrana evropske titule, nakon čega bi najvjerovatnije bio obavezni izazivač, prenosi Fena

Puhalo je profesionalni bokser iz Sarajeva, a njegov omjer je 19-0, od čega je 18 puta svoje mečeve završavao nokautom i trenutni je prvak Evrope u WBO federaciji.

Osvojio je titulu evropskog prvaka 16. februara 2019. u Frankfurtu (Njemačka) protiv višestrukog prvaka Njemačke i dvostrukog prvaka WBO-a i IBF-a Kaija Kurzave (Kurzawa, omjer 38-6), kojeg je Puhalo nokautirao u trećoj rundi.

Nakon ove velike pobjede Puhalo se pozicionirao u top 12 izazivača za WBO svjetskog prvaka. Nekoliko mjeseci kasnije, 26. maja, imao je borbu protiv mađarskog boksera Mate Kristofa, kojeg je u prvoj rundi pobijedio klasičnim nokautom.

U Sarajevu je odbranio naslov evropskog prvaka 14. septembra, a protivnik mu je bio Nijemac kuvajtskog porijekla Ali Rami, kojeg je nokautirao u drugoj rundi. Nakon ovog meča Edin se pozicionirao u top šest izazivača za WBO svjetskog prvaka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.