BOKS

Britanac želi postati apsolutni šampion: Svijet čeka borbu protiv Vajldera

Džošua: Vratio šampionske titule. Arhiv

Piše: E. J. / Avaz.ba

11.12.2019

 Entoni Džošua (Anthony Joshua) posjeduje tri od četiri glavne titule u svijetu profesionalnog boksa i nema namjeru odreći se nijednog od njih. Britanski teškaš vratio je u subotu tri šampionska pojasa, porazivši u revanšu u Saudijskoj Arabiji Meksikanca Endija Ruiza (Andy), i sada vaga naredne korake.

Džošua (30) ima obavezu da šansu pruži izazivačima u IBF i WBO organizaciji, Bugarinu Kubratu Pulevu (38) i Ukrajincu Oleksandru Usiku (32). Bugarin Pulev u karijeri je dobio 28 od 29 mečeva, dok je Ukrajinac Usik još neporažen (17-0).

Duel u februaru

- On sigurno ne želi pustiti nijednu titulu, ni na ringu ni van njega. Čini mi se da IBF dolazi prvi, ali moram razgovarati sa šefovima IBF-a i WBO-a - rekao je Džošuin promotor Edi Hern (Eddie Hearn).

No, čini se da bi se bokserski svijet najviše radovao ako bi Džošua izašao na ring s Diontijem Vajlderom (Deontay Wilder, 34). Neporaženi Amerikanac drži preostali veliki pojas (WBC), koji će 22. februara iduće godine braniti protiv Britanca Tajsona Fjurija (Tyson Fury, 31).

Bit će to revanš za duel od prošlog decembra, koji je završen bez pobjednika, čime je Vajlder sačuvao pojas. Ipak, Hern nije uvjeren da će Vajlder biti Džošuin automatski izbor, čak i u slučaju da Amerikanac odbrani titulu.

Jedan poraz

Džošuu, koji je u 24 profesionalna meča izgubio samo jedan, i to od Ruiza u junu, još muči Vajlderovo ponašanje iz prošle godine, kada su dva borca neuspješno pregovarala o organizaciji meča.

- Toliko smo vremena potrošili da je to ostavilo traga na Entoniju, čak je izgubio vjeru u sport. To se činilo kao perfektna prilika za objedinjavanje titula, ali jedan dio slagalice nije želio da se uklopi na pravo mjesto. Mi i dalje želimo borbu s Vajlderom, ali nećemo dozvoliti da nas bilo ko usporava, mi ćemo raditi naš posao - rekao je Hern.

43

meča imao je Vajlder i postigao 42 pobjede (41 nokaut), uz jedan remi



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.