BOKS

Nema mnogo vremena za odmor: Poznato protiv koga Džošua mora braniti titulu

Džošua u revanšu porazio Ruiza. AFP

E. J. / Avaz.ba

12.12.2019

Entoni Džošua (Anthony Joshua) neće imati mnogo vremena da uživa u pobjedi nad Endijem Ruizom (Andy) kojeg je 7. decembra porazio u Saudijskoj Arabiji i vratio tri glavne šampionske titule svjetskog profesionalnog prvaka u teškoj kategoriji.

Naime, jedna od organizacija čiju titulu je osvojio britanski bokser, WBO, formalno je obavijestila 30-godišnjeg Džošuu da je dužan u roku od 30 dana dogovoriti uvjete borbe sa prvim izazivačem na listi, Ukrajincem Aleksandrom Usikom. Ukoliko postignu dogovor, meč bi se trebao održati u narednih šest mjeseci. Ako se Džošua ne bude želio boriti sa Usikom, pojas bi mu mogao biti oduzet.

Džošua (23 pobjede, 21 nokaut, jedan poraz u profesionalnoj karijeri) u junu je izgubio titule od Meksikanca Ruiza, ali ih je vratio prošle subote u revanšu.

Njegov izazivač Usik još nema poraza u profesionalnom ringu (17 pobjeda, 13 nokauta). Ukrajinac je bio apsolutni prvak u kruzer kategoriji prije nego što se odrekao titule i prešao u težu kategoriju. U oktobru je debitirao kao teškaš i u američkom Čikagu je nokautirao domaćeg borca Čaza Viterspuna (Chazz Witherspoon).

Džošua je dužan braniti i IBF pojas protiv 38-godišnjeg Bugarina Kubrata Puleva (28-1, 14 nokauta), prvog na listi izazivača ove organizacije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.