KARIJERE

Od mamine princeze do državne prvakinje u dizanju tegova

Trudit će se da ostvari plasman na Evropsko i Svjetsko prvenstvo

Piše: J. A. / Avaz.ba

23.12.2019

Pašić: Sportski uzor velika Lidija Valentin - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9

Iris Pašić već skoro pet godina trenira olimpijsko dizanje tegova. Dvadesetdvogodišnja članica sarajevskog Kluba dizača tegova Bosna višestruka je državna prvakinja u trzaju i izbačaju.

- Došla sam u klub rekreativno jer sam osjetila potrebu da moje tijelo treba imati neku fizičku aktivnost. To je bilo tako u prva dva mjeseca, a onda sam počela učiti tehniku i dizati neke manje težine.

Nakon osam mjeseci izašla sam na svoje prvo državno takmičenje - kaže Pašić, koja je, inače, studentica završne godine Arhitekture na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu.

Četiri godine

Njen sportski uzor je Lidija Valentin (Lidia), svjetska prvakinja u kategoriji do 81 kilograma, a Pašić već četiri godine drži titulu državne prvakinje u kategorijama do 59 i 64 kg.

- Moja najdraža medalja je ona prva kada sam prvi put izašla na državno takmičenje, gdje nisu bile neke velike težine u odnosu na sadašnje, ali to odličje meni toliko znači. Svi težimo Olimpijskim igrama, međutim, u bližoj budućnosti trudit ću se da ostvarim plasman na Evropsko i Svjetsko prvenstvo - ističe bh. prvakinja.

Ima predrasuda

Prema njenim riječima, državna pomoć je minimalna, a zanimljivo je i kako su i njeni najbliži gledali na sport kojim se bavi.

- Ima mnogo predrasuda. Kada sam počela trenirati, mama mi je rekla “Iris, ja sam 17 godina uložila u tebe da budeš princeza i ti odeš dizati tegove”. Oni koji se bave sportom, neće me gledati na taj način, dok ostali koji nisu u tom svijetu imaju predrasude.

Konstantno mi govore da ću postati mišićava, da ću biti kao muškarac, međutim, kada me pogledaju nikada ne bi rekli da se ovim sportom bavim pet godina - riječi su naše sagovornice.

Poziv mladima

Kako kaže Iris, u Bosni je odlična atmosfera, a radi se kvalitetno pod budnim okom trenera Namika Omerovića, inače selektora reprezentacije BiH. 

- Svakodnevno treniramo po dva i po sata. Pozivam mlade da se priključe sportskim klubovima jer to je jedan vid socijalizacije – kaže bh. dizačica tegova.

Doping testovi 

- Problem je što se ovaj sport često poistovjećuje s bodibildingom i “powerliftingom”.

Razlika je u tome da u olimpijskom dizanju tegova imate konstantne doping-testove, jer je to olimpijski sport, dok u druga navedena dva sporta toga nema - objašnjava Pašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.