SKIJANJE

Švicarska senzacija ipak prespora za sjajnog Italijana

Paris tokom nastupa u Bormiju. AFP

E. J. / Avaz.ba

28.12.2019

Najbolji italijanski skijaš Dominik Paris ostvario je svoju petu spustašku pobjedu na domaćoj stazi Stelvio u Bormiju, na kojoj je slavio i u petak, kada je na rasporedu bila ranije odgođena utrka.

Svoj 18. trijumf u Svjetskom kupu, a 14. u spustu, 30-godišnji Italijan je postigao rezultatom od jedan minut i 55,37 sekundi na stazi Stelvio u dužini od 3,27 kilometara.

U najveću prijetnju Parisovom trijumfu potpuno neočekivano se pretvorio 25-godišnji Švicarac Urs Krijenbuel (Kryenbuehl), koji je sa startnim brojem 25 doskijao do drugog mjesta, a za Italijanom je zaostao samo osam stotinki.

Švicarac je tim senzacionalnim nastupom pokvario planove svom slavnom sunarodnjaku Beatu Fojcu (Feuz), koji je do tada držao drugo mjesto sa zaostatkom od 26 stotinki, što bi mu bilo dovoljno da zadrži vodstvo u Svjetskom kupu spustaša.

No, kad mu je Krijenbuel preuzeo drugo mjesto, Fojc je pao na drugu poziciju u poretku spustaša s četiri boda zaostatka za Parisom, koji ima 304. Paris je preuzeo i vodeće mjesto u ukupnom plasmanu Svjetskog kupa sa 449 bodova, 55 više od drugoplasiranog Norvežanina Aleksandera Amota Kildea (Amodt Kilde).

U Bormiju je sutra na rasporedu prva ovogodišnja alpska kombinacija, sa startom prve vožnje (super G) u 11 sati, a druge vožnje (slalom) u 14 sati. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.