YOG 2020

Učestvuje više od 70 država: Boje Bosne i Hercegovine branit će devet takmičara

Naša selekcija nastupit će u alpskom skijanju, biatlonu, skijaškom trčanju i sankanju

Učestvuju takmičari uzrasta od 15 do 18 godina. OKBiH

E. J. / Avaz.ba

7.1.2020

Prvi dio bosanskohercegovačkog tima, koji će nastupiti na Zimskim olimpijskim igrama mladih (YOG), danas je otputovao u švicarsku Lozanu.

Nakon Inzbruka 2012. i Lilehamera 2016. godine, Lozana će od 9. do 22. januara biti domaćin trećeg izdanja zimskog YOG-a na kojem se očekuje učešće više od 1.800 mladih sportista i sportašica uzrasta od 15 do 18 godina iz više od 70 država svijeta.

Među predstavnicima u 16 sportova prvi put je izjednačen broj sportašica i sportaša, a bit će smješteni u dva olimpijska sela, u Lozani i Sent Moricu. Bosnu i Hercegovinu će predstavljati devet takmičara u četiri sporta (alpsko skijanje, biatlon, skijaško trčanje, sankanje), prenosi Fena.

BiH će na YOG Lozana 2020. predstavljati takmičari Esma Alić i Alen Bičakčić (alpsko skijanje), Aleksa Vuković, Uroš Lalović i Davor Škipina (bitalon), Đorđe Santrač, Vesna Pantić i Sara Plakalović (skijaško trčanje) i Hamza Pleho (sankanje) te treneri Mirza Nezirović, Bojan Minić, Katarina Bogdanović, Goran Santrač i Senad Omanović.

Ispred Olimpijskog komiteta BiH kao šef misije putuje generalni sekretar Said Fazlagić te zamjenik šefa misije Dejana Planinčić.

- Imajući u vidu da se takmičenja održavaju na dvije udaljene lokacije (Lozana, Sent Moric), zastavu Bosne i Hercegovine na svečanom otvaranju u Lozani će nositi skijašica Esma Alić, dok će zastavu u Sent Moricu nositi sankaš Hamza Pleho - saopćeno je iz Olimpijskog komiteta BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.