TOKIO 2020

Donald Tramp traži odgađanje, Tomas Bah i dalje vjeruje u uspješne Olimpijske igre

Američki predsjednik smatra da bi održavanje takmičenja na praznim stadionima bila još gora opcija

Bah: Poštovat će stav WHO-a. AFP

E. J. / Avaz.ba

12.3.2020

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) slijedit će preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o tome da li će Ljetne olimpijske igre u Tokiju biti održane u predviđenom terminu ili otkazane zbog pandemije koronavirusa, izjavio je predsjednik MOK-a Tomas Bas (Thomas Bach).

U razgovoru za njemačku televizijsku stanicu ARD, Bah je rekao da je MOK u stalnom kontaktu sa predstavnicima Svjetske zdravstvene organizacije.

- Slijedit ćemo njihove savjete - rekao je Bah, naglasivši da se MOK i dalje "priprema za uspješne Igre".

No, zbog otkazivanja mnogih sportskih takmičenja, kao načinom na koji se države bore protiv širenja zaraze, Bah je priznao da postoje "ozbiljni problemi sa kvalifikacijskim takmičenjima".

Tramp: Protiv praznih stadiona. AFP

- Ovdje ćemo morati reagirati vrlo fleksibilno - rekao je Bah te dodao da su opcije odgoditi takmičenja ili promijeniti kriterije za kvalifikacije za najveći sportski događaj u svijetu.

Japanski organizatori do sada su insistirali na tome da se pandemija neće odraziti na Igre koje bi se trebale održati od 24. jula do 9. avgusta.

Međutim, američki predsjednik Donald Tramp (Donald Trump) postao je prvi strani lider koji je predložio odgađanje Olimpijskih igara u Tokiju. Tramp je rekao da bi druga opcija, a to je održavanje takmičenja na praznim stadionima, bila još gora od prolongiranja Igara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.