KVIZ

Koji je prvi teniser na svijetu od turnirskih nagrada zaradio 100 miliona dolara?

Ne radi se o sponzorskim ugovorima

Neko je morao doći do te brojke. Ilustracija

Piše: Avaz.ba

29.3.2020

Svijet tenisa veliki je biznis. Šampiona je mnogo, zarade su velike, ali nisu svi prvi. Jedan od velikih svjetskih igrača uspio je prvi probiti magičnu cifru. 

Koji je prvi teniser na svijetu od turnirskih nagrada zaradio 100 miliona dolara?

1. Pit Sampras bivši je profesionalni američki teniser, grčkog je porijekla i dugogodišnji svjetski broj 1. Proveo je čak 286 sedmica na čelu ATP liste. Ima osvojenih 15 gren slem titula u karijeri i ukupno 64 puta je slavio na nekom ATP turniru.

2. Rodžer Federer prema mnogima je najbolji teniser svih vremena. Proveo je 310 sedmica na prvom mjestu ATP liste, a od toga 237 sedmica u nizu. Osvojio je ukupno 103 turnira, a ima najviše gren slem trofeja. Ukupno 20 puta podigao je pehar.


3. Novak Đoković bez dileme je igrač koji konkurira za najboljeg svih vremena. Ima iza sebe 17 gren slem titula i ukupno 73 ATP turnira. Potrebno mu je tek nekoliko sedmica na vrhu da prestigne Samprasa, što za njega svakako nije nedostižno.

4. Rafael Nadal trenutni je broj jedan. Drži poziciju na kojoj je bio više puta. On je u svojoj karijeri osvojio 85 ATP turnira, a mnogi ga nazivaju "kraljem zemljanih terena". Drži rekord po broju uzastopnih pobjeda na Masters turniru. U Manaku je pobjeđivao 46 mečeva u nizu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.