SVJETSKO PRVENSTVO

Argentinci pobjede slave uz pjesme posvećene Maradoni

Prvaci Južne i Srednje Amerike

Prva violina Argentine. AGENCIJE

F. M. / SN

21.1.2021

Sedam trofeja, četiri srebrne medalje i jedna bronza, učinak je Argentine na Panameričkim igrama od 1996. do 2018. godine.Nakon toga se Panamerička konfederacija podijelila u dva dijela, jedan čine Južna i Srednja Amerika, drugi Sjeverna Amerika i Karibi. Na prvom izdanju Prvenstva Južne i Srednje Amerike održanom prošlog januara, upravo je Argentina postala prvi, istorijski pobjednik s pet pobjeda iz pet utakmica. 

O zlatu je odlučio duel s Brazilom, kojeg su savladali rezultatom 25:24. Bez ikakve dileme, glavna zvijezda argentinske reprezentacije je Diego Simonet, 31-godišnji srednji vanjski.

On je prvi je Argentinac, koji je osvojio elitno evropsko natjecanje. Sa Monpeljeom je 2018. bio pobjednik Lige prvaka, te je bio prvi igrač izvan Evrope, koji je dobio nagradu za najkorisnijeg igrača (MVP) Final Foura. Uz Simoneta su ključne karike desni vanjski Federico Viejra (Vieyra), te golman Matias Šulc (Schulz). 

Inače, pobjedu protiv Bahreina i potvrdu plasmana u drugi krug argentinski su rukometaši slavili u svlačionici uz pjesmu posvećenu Dijegu Maradoni, koji je inspiracija gotovo svim argentinskim sportistima, ne samo nogometašima. Izabranici španskog  stručnjaka Manola Kadenasa (Cadenasa) u svlačionici su odmah izvukli Dijegov dres, i zapjevali jednom od najvećih nogometaša svih vremena. 

- Dijego je moj idol, a moj brat je i dobio ime po njemu. Bio je jedna od najvažnijih osoba u našoj zemlji. Sjećamo ga se, volimo ga, i pjevamo pjesme u njegovu čast - rekao je za danski TV2 Simonet.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.