ZASLUGE

U Srbiji dobio sportsku penziju, a nastupao za Hrvatsku

Do kraja života primat će naknadu

Janić: Branio boje i Hrvatske. 24sata

N. D. / Mondo

29.1.2021

Srbija ima nove sportske "penzionere", pišu mediji u Srbiji, ali se i čude. Vlada Srbije donijela je rješenja kojima se trojici sportista dodjeljuje državna penzija zbog uspjeha koje su na velikim takmičenjima ostvarivali pod našom zastavom.

Ipak, među nagrađenima sportskom penzijom nalazi i se kajakaš koji je od 2004. godine nastupao pod zastavom - Hrvatske, piše "Mondo".

U Službenom glasniku Srbije, prije nekoliko dana objavljena su rješenja po kojem su od januara 2021. godine sportsku penziju dobili odbojkaš Dragan Stanković, veslač Marko Marjanović i kajakaš Stjepan Janić.

Stanković je penziju zaradio osvajanjem bronze na Evropskom prvenstvu u Rimu 2005. godine. Marjanović je na Svjetskom prvenstvu u veslanju 2007. godine osvojio srebrnu medalju, dok je Janić također bio drugi, ali na Svjetskom prvenstvu u kajaku u Segedinu 1998. godine.

Najviše pažnje privukao je upravo Janić, koji je u Srbiji ostao najmanje poznat od trojice pomenutih. Razlog za to je što je Janić 2004. godine odlučio da više ne nastupa za Srbiju i Crnu Goru, već da bude predstavnik Hrvatske. Janić je i kao kajakaš Hrvatske osvajao medalje.

U pomenutom rješenju objavljenom u Službenom glasniku stoji da će Janić doživotno dobijati mjesečni prihod od Srbije i to u iznosu od dvije prosječne mjesečne plaće za decembar 2020. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.