SKIJAŠKI SKOKOVI

Granerud osvojio Kristalni globus

Iako je duže vrijeme bilo izvjesno da ću osvojiti Kristalni globus, bio sam veoma zahvalan kada sam dobio poruku, rekao je Norvežanin

Granerud: Ovo je nešto nalik onom što je Lester uradio u Premijer ligi. Arhiva

G. Šumar

4.3.2021

Norvežanin Halvor Egner Granerud pobjednik je Svjetskog kupa u ski skokovima, potvrđeno je u četvrtak. Međunarodna skijaška federacija (FIS) saopćila je u četvrtak da će umjesto otkazanih takmičenja u Norveškoh biti održano samo jedno u Sloveniji, pa je Granerud matematički osigurao Kristalni globus.

Do kraja Svjetskog kupa ostala su još tri takmičenja na Planici, što znači da je u igri maksimum 300 bodova. Granerud na vodećoj poziciji u generalnom plasmanu ima 1544 boda, 526 više od drugolasiranog Nijemca Markusa Ajzenbihlera.

- Iako je duže vrijeme bilo izvjesno da ću osvojiti Kristalni globus, bio sam veoma zahvalan kada sam dobio poruku. Odmah sam počeo da plačem, jer su prethodni dani bili izuzetno teški, poručio je 24-godišnji Norvežanin, koji je samo dan ranije saopćio da je zaražen koronavirusom.

- Ovo je bio cilj koji sam zacrtao sebi prošle sezone, osjećam se nestvarno. Ovo je nešto nalik onom što je Lester uradio u Premijer ligi. Sada ću uživati u ovom osjećaju.

Granerud je ove sezone ostvario 11 pobjeda u Svjetskom kupu, a dva puta je zauzeo drugo mjesto.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.