FORBES

Nisu nogometni velikani, najvrijedniji klub u svijetu sporta i petu godinu u nizu dolazi iz Dalasa

Procijenjeni na 5,7 milijardi dolara

Dalas: Porasla im vrijednost. Twitter

N. Demirović

8.5.2021

Financijski magazin "Forbes" u petak je objavio svoju godišnju listu najvrijednijih sportskih klubova na svijetu, a petu godinu zaredom na vrhu te liste nalazi se NFL ekipa Dalas Kaubojs.

Forbes Dalas procjenjuje na 5.7 milijardi dolara, što je 3.6 posto veća vrijednost od one prošlogodišnje. Drugo mjesto na "Forbesovoj" listi drži bejzbol MLB tim Njujork Jenkis procijenjena na 5.3 milijarde dolara, slijedi košarkaška NBA ekipa Njujork Kniks s vrijednosti od 5 milijardi dolara, a prvih pet zatvaraju španski velikani Barcelona s 4.76 milijardi i Rael Madrid s 4.75 milijardi dolara.

Prema "Forbesu", vrijednost 50 najvrijednijih sportskih klubova na svijetu porasla je za 11 posto u odnosu na lani usprkos pandemiji koronavirusa zbog koje se već više od godinu gotovo sva takmičenja održavaju bez gledatelja, a to se objašnjava sve bogatijim ugovorima o televizijskim pravima.

Na Forbesovoj listi 50 najbogatijih klubova na svijetu najviše je onih iz NFL-a, čak 26, slijede NBA i nogomet sa po devet, dok je šest klubova iz MLB-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.