TENIS

Osaka spremna da plati kaznu samo da ne izlazi pred novinare

Bez konferencija za medije tokom Roland Garosa

Osaka: Odluka privukla mnogo pažnje. Twitter

E. Ćosić

27.5.2021

Japanska teniserka Naomi Osaka saopštila je da neće održavati konferencije za medije tokom Roland Garosa, jer smatra da na taj način štiti svoje mentalno zdravlje. 

Trenutno drugi reket ženskog tenisa uzeo je u obzir i dobijanje kazni koje joj WTA može izreći, pa je spremna i plaćati kazne samo da ne dolazi u kontakt sa medijima tokom drugog grend slema sezone. 

- Zdravo svima, nadam se da ste dobro. Želim da vas informišem da tokom Roland Garosa neću držati konferencije za medije. Često sam osjetila da ljudi ne misle o mentalnom zdravlju sportista. Pokazalo se da je to tačno kad god sam gledala neku konferenciju ili kad sam učestvovala u njoj. Često nam postavljaju pitanja na koja smo već davali odgovore ili pitanja koja nas navode da sumnjamo u sebe. Jednostavno, ne želim da izlažem sebe tome. Gledala sam klipove na kojima je sportistima izuzetno teško poslije poraza na konferencijama, a sigurna sam da ste i vi. Sve to mi izgleda kao šutiranje osobe koja je već pala i ne vidim smisao u tome.

Nemam ništa lično protiv turnira. Nekoliko novinara me je intervjuisalo još od djetinjstva i sa njima imam dobar odnos. Ipak, ako organizatori misle da mogu da nas zadrže riječima da će nas kazniti ako ne budemo na konferenciji za medije, ignorišući naše mentalno zdrvalje, na to mogu samo da se nasmijem. Svakako, nadam se da će novac od kazni koji ću dobiti otići u dobrotvorne svrhe, organizacijama koje se bave mentalnim zdravljem - napisala je u svom saopštenju Naomi Osaka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.