VIMBLDON

Nevjerovatan meč: U petom setu od 18 gemova bilo čak 13 brejkova

Karen Hačanov i Sebastian Korda odigrali peti set za pamćenje

Kačanov: Veliko slavlje nakon teško izvojevane pobjede. TWITTER

E. Ćosić

5.7.2021

Ruski teniser Karen Hačanov (Khachanov) i Amerikanac Sebastian Korda odigrali su nevjerovatan meč u osmini finala Vimbldona. Rus je na kraju slavio sa 3:2 u setovima, pošto je bilo 3:6, 6:4, 6:3, 5:7, 10:8 nakon rijetko viđene drame u petom setu. 

U prva tri seta svaki igrač je izgubio servis samo po jednom, što je protivniku bilo dovoljno za osvajanje seta. U četvrtom setu je Hačanov napravio brejk za 1:0, pa je Korda odmah uzvratio, a Amerikanac je kod vodstva Hačanova 6:5 izgubio servis.

No teško da je iko mogao predvidjeti ono što se potom dogodilo u petom setu. Od ukupno 18 gemova u njih čak 13 neko je napravio brejk, a sve je započeo Korda brejkom za vodstvo 2:0. Onda su uslijedila tri uzastopna brejka sve dok Hačanov nije odservirao za 3:3 iako je u tom gemu spasio dvije brejk-lopte.

Hačanov je napravio brejk za 4:3, pa izgubio servis za 4:4, pa ponovo napravio brejk i servirao za meč. Nije bio ni blizu jer je Korda "na 15" vratio brejk, ali je odmah izgubio servis. Rus je ponovo servirao za meč, spasio je 15:40, imao je i meč-loptu, ali se Amerikanac vratio i izjednačio na 5:5.


Bio je to prvi od pet brejkova u nizu i tek na 7:7 smo vidjeli dva uzastopna dobivena gema na vlastitom servisu. Ruski igrač je potom oduzeo premorenom Kordi servis za 9:8 i onda "na nulu" odservirao za meč.

Hačanov je susret završio sa čak 41 posto osvojenih poena protiv servisa dok je Korda na riternu osvojio 39 posto poena i sve to na travnatoj podlozi. 

Hačanov će u četvrtfinalu igrati protiv Kanađanina Denisa Šapovalova (Shapovalov).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.