RUKOMETNI TURNIR NA OI

U finalu rukometnog turnira repriza iz Rija

"Trikolori" na putu do finala izbacili Egipat, Danska Španiju

Karabatić i društvo dobili priliku za revanš. TWITTER

E. Ćosić

5.8.2021

Odigrana su oba polufinalna susreta rukometnog turnira na Olimpijskim igrama u Tokiju. Francuzi su pobjedom nad Egiptom (27:23) izborili četvrto uzastopno olimpijsko finale, a nakon što su Danci identičnim rezultatom savladali Španiju, dobili smo reprizu finala sa Igara iz Rija.

Francuze su do pobjede predvodili Dika Mem i Ugo Deska (Hugo Descat) sa po pet postignutih golova, dok su po četiri gola postigli Nikola Karabatić i Nedim Remili. Odličnu partiju imao je i golman Francuske Vinsent Džerar (Vincent Gerard) koji je zabilježio 17 odbrana (44%). Kod Egipćana su se istakli Jahija Omar (Yahia) i Ahmed El Ahmar sa po pet pogodaka.

U drugom polufinalnom meču, Danska je pobijedila Španiju sa 27:23. Aktuelni olimpijski prvaci su većim dijelom utakmice imali prednost, dok su Španci tek na trenutke uspjeli poravnati rezultat, međutim Mikel Hansen (Mikkel) su bili prejaki. Sjajni Danac je predvodio svoju selekciju do novog olimpijskog finala sa čak 12 postignutih golova. 

Kod Danaca su se istakli još Matijas Gidsel (Mathias) sa pet pogodaka i Mads Mensah Larsen sa jednim manje. Na drugoj strani, najefikasniji su bili Aleks Dujšebajev (Alex Dujshebaev) i Adrija Figueras sa po pet golova, dok je Abeljo Gomez postigao jedan manje.

Hansen: Fenomenalna partija. TWITTER

Podsjećamo, Francuzi su bili olimpijski pobjednici u Pekingu 2008. i Londonu 2012., a 2016. u Rio de Janeiru ih je u finalu porazila Danska. Sada imaju priliku za revanš. U meču za bronzu tako će se boriti Španija i Egipat. 

Španci žele poslati u penziju sjajnu generaciju rukometaša predvođenih Raulom Entreriosom (Entrerrios), dok će se Egipćani u premijernom nastupu na Olimpijskim igrama boriti i za prvu medalju. Meč za bronzu igrat će se u subotu (07. avgust) sa početkom od 10 sati, dok je finalni meč zakazan četiri sata kasnije.

Rezultati polufinalnih mečeva:

Francuska - Egipat 27:23

Španija - Danska 23:27


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.