TOKIO

Svečanom ceremonijom otvorene 16. Paraolimpijske igre

Boje BiH branit će 16 takmičara

Sa ceremonije otvaranja. AGENCIJE

A. V.

24.8.2021

Kao što je to učinio za Olimpijske igre, japanski car Naruhito u utorak je na Nacionalnom stadionu u Tokiju službeno otvorio 16. ljetne Paraolimpijske igre na kojima će nastupiti 4.403 sportiste iz 162 zemlje među kojima i 16 bh. sportista s invaliditetom.

Bosna i Hercegovina će kao zlatnog predstavnika imati reprezentaciju BiH u sjedećoj odbojci koju čine kapiten Sabahudin Delalić, Dževad Hamzić, Ismet Godinjak, Ermin Jusufović, Adnan Manko, Adnan Kešmer, Asim Medić, Nizam Čančar, Stevan Crnobrnja, Jasmin Brkić, Safet Alibašić i Mirzet Duran.

Naš paraolimpijski tim predstavljat će i Dževad Pandžić, koji će se takmičiti u disciplini bacanje kugle. Bosna i Hercegovina će nakon duže vremena imati predstavnicu u streljaštvu - Zerinu Skomorac, koja će prilikom zatvaranja igara nositi zastavu BiH.

Paraolimpijske igre trajat će do 5. septembra.

Dok su 17-dnevne OI završile bez većeg izbijanja infekcija među sportašima i dužnosnicima, sa zebnjom se iščekuje kako će proći paraolimpijci koji imaju veći rizik od ozbiljnijih simptoma zbog svojih zdravstvenih stanja.

Japan se trenutačno bori s najgorom epidemijom COVID -19 do sada, rekordnim dnevnim slučajevima i preopterećenim medicinskim sustavom. Zbog COVID ograničenja, tribine su ponovo bile prazne, a broj izvođača uvelike je smanjen. Možda nije bilo gledatelja na tribinama, no Tokio i IPC pokušali su publiku dohvatiti kroz niz digitalnih iskustava na svim glavnim platformama društvenih medija.

Zauzevši pozornicu nalik aerodromu, sportisti su ulazili po japanskom alfabetu. Svečani defile sportista otvorili su Alija Isa (Alia Issa), sirijska atletičarka, te afganistanski plivač Abas Karimi (Abbas), koji će nastupiti za reprezentaciju izbjeglica. Iako na Paraolimpijskim igrama u Tokiju neće biti predstavnika Afganistana, zastava ove države našla se u mimohodu na svečanom otvaranju kao "izraz solidarnosti" sa sportašima kojima je onemogućen nastup u Japanu.

Misao vodilja i glavna poruka svečanosti otvaranja bila je "Imamo krila". Koncept "We Wings" namijenjen je podizanju svijesti o hrabrosti paraolimpijca koji pokušavaju raširiti krila "bez obzira na smjer vjetra".

POI je službeno otvorio japanski car Naruhito, a jedan od vrhunaca večeri bilo je paljenje paraolimpijskog plamena, a ta je čast pripala tenierki Jui Kamiji (Yui Kamia, boćarici Šunsuke Učidi (Shunsuke Uchida), te dizačici tegova Karin Morisaki.

Paraolimpijske igre su prvi put održane 1960. u Rimu, a od 1988. godine i Seula održavaju su u gradu domaćinu olimpijskih igara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.