RUKOMET

Senjanin Maglajlija za "Avaz": Neviđena je glupost nepozivanje alternativnih igrača

Znanje iz kluba se mora prenijeti u reprezentaciju, smatra naš legendarni rukometaš

Senjanin Maglajlija. ARHIV

Piše: A. Vatreš

31.1.2022

Nekadašnji rukometni reprezentativac naše zemlje Senjanin Maglajlija (54) se u razgovoru za “Dnevni avaz” dotakao nastupa bh. tima na proteklom Evropskom prvenstvu, koji smo okončali u grupnoj fazi s tri poraza od Švedske, Češke i Španije.

Podjela odgovornosti

- Mi kad izborimo neko veliko takmičenje tu nam je ostvaren cilj, najbitnije je da odemo. A, tamo, opet, sportski je da se nadamo da nekoga možemo pobijediti uz neki dobar dan, ako igramo na gornjoj granici naših mogućnosti. Možemo mi pobijediti tu Češku, jer smo pokazali da možemo s takvim ekipama. Međutim, desilo se to što se desilo. Sastav iz poznatih razloga nije bio najjači, a dogodilo se i ovo s koronom – kazao je Maglajlija, kojem nisu najjasnije neke stvari.

- Samo ne razumijem kako nisu pozvani alternativni igrači. Dva ljevaka, desna krila imaju koronu, pa zovnu se dva druga, zovne se drugi desni bek. Nije valjda da mi nemamo igrača, a znam da imamo jer sam ja bio u Sarajevu na pripremama i znam koji je bio širi roster. Ima tu momaka koji nisu bili na završnom spisku, ali su mogli biti pozvani kad su ovi otpali. Nisam pričao s Obrvanom, ali to je neviđena glupost. To je sramota da ne pozovemo druge igrače. Ako nemamo novca da oni dođu to je još veća sramota, ali to je onda podjela odgovornosti. Ako ima novca a selektor nije zovnuo te alternativne igrače kakvi god da su, onda je odgovornost selektorova i treba to da objasni. Ako on kaže da je htio, ali su mu rekli da nema novca, onda treba reći ko je odgovoran što nema novca da dođu ti igrači.

Ogromna razlika

Maglajlija smatra da bi u svakom slučaju teško išta mogli napraviti.

- Ali i sa 13 novih igrača mi ne bi napravili nešto specijalno. To je naša kvaliteta. Igrači nam moraju stasavati u stranim klubovima da bi mogli da igraju na tom nivou, jer stasavanje u BiH je ogromna razlika. I najbolji igrač iz bh. lige teško može igrati u Evropi ili na prvenstvima, da tamo bude nositelj. Mora otići u dobar evropski klub i tamo doraditi svoju kvalitetu, dići je na veći nivo, da bi mogao parirati na tim velikim takmičenja – istakao je Maglajlija.

Reprezentacija doživljava smjenu generacija. Nakon EP oprostili su se Nikola Prce i Vladimir Vranješ, a Maglajlija smatra kako postoje igrači koji bi ih mogli naslijediti, s tim da oni moraju napredovati u svojim klubovima.

- Odluku Prce smo znali i ranije. Vranješ je odlučio tako, igra dugo, dao je preko 100 utakmica i treba mu se zahvaliti na svemu što je napravio. Mislim da imamo budućnost. Tu je jedna skupina od 25-30 igrača, ali oni moraju igrati i napredovati, tražiti klubove gdje će igrati, a ne sjediti na klupi i tribinama. Igrači napreduju u klubovima, a ne u reprezentaciji. Tu je dodatna vrijednost koja vas pravi još boljim. Vi morate znanje iz kluba prenijeti u reprezentaciju - naglasio je Maglajlija.

Slovenci najveće razočarenje

Od reprezentacija iz regiona, najbolji dojam na njega ostavila je Crna Gora, dok je Sloveniju okarakterisao kao najveće razočarenje EP.

- Slovenci su razočarali. Ima ono nešto što je na papiru, a ima što je na terenu. Na papiru su Slovenci imali najbolju ekipu u regionu i zato je razočarenje još veće. Oni su očito imali neki problem, nešto se desilo, što je kuliminiralo smjenom selektora. Očito se taj problem povlačio, jer oni već dvije-tri godine nemaju rezultat – rekao je Maglajlija i nastavio:

- Crna Gora je u usponu. Njih nigdje nije bilo do prije nekoliko godina, ali onda su napravili jednu ekipu koja igra već pet-šest godina zajedno. Sada su sazreli, igraju u dobrim klubovima, odradili su dobar posao i ostavili fin dojam. Makedonci su isto u stvaranju jedne nove ekipe podbacili. Srbi su u dizanju s Đeronom, ali to je projekt od tri-četiri godine. Hrvatska je isto u tranziciji pravljenja nove ekipe i shodno svemu, osmo mjesto nije ni loše, ako se gleda kontekst budućnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.