PEKING

Historijski uspjeh za Sloveniju: Zlato i bronza u skijaškim skokovima

Bogataj olimpijska prvakinja

Bogataj: Osvojila zlato. AFP

A. V.

5.2.2022

Za historijski uspjeh Slovenije na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu pobrinule su se predstavnice u skijaškim sklokovima jer je Urša Bogataj uzela zlato, a Nika Križnar bronzu.

Bogataj je s ukupno 239 bodova postala olimpijska prvakinja, dok je Križnar (236,8) bila bronzana, a među prvih deset završile su još Ema Klinec i Špela Rogelj.

Slovenija do danas nije imala olimpijsko zlato u skokovima, iako je Peter Prevc osvojio srebro i bronzu u Sočiju 2014, a Bogataj je naslijedila Norvežanku Maren Ludbi (Lundby) koja je zbog zdravstvenih problema i psihičke iscrpljenosti preskočila Olimpijske igre 2022. godine, kao i vodeća skakačica svijeta Austrijanka Marita Kramer, koja je izostala zbog koronavirusa.

Između Bogatajeve, koja je u prvoj seriji ubilježila novi rekord skakaonice od 108 metara, i Križnar, vodeće nakon prve serije, završila je Njemica Katarina Althaus (Katharina - 236.8).

Četvrta je bila Japanka Sara Takanaši (Takanashi - 224,1), koja unatoč pobjedi u čak 61 takmičenju Svjetskog kupa, ostaje opet bez pojedinačnog zlata na Olimpijskim igrama ili svjetskim prvenstvima.

Ovo je bio jedini pojedinačni test za skakačice na ovim ZOI-ima, a dokraja ih čeka samo nastup u ponedjeljak u mješovitom takmičenju, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.