PEKING

Više od 30 sportista pozitivno, zarazili se na Olimpijskim igrama

Do sada su bila 393 pozitivna slučaja unutar olimpijskog balona

Boravak u izolaciji u prosjeku traje sedam dana. AGENCIJE

A. O.

8.2.2022

Više od 30 sportista na Olimpijskim igrama u Pekingu nalazi se u izolaciji nakon pozitivnih testova na koronavirus, saopštili su organizatori u utorak, piše Anadolija. 

Boravak u izolaciji u prosjeku traje sedam dana. Brajan Mekklaski, predsjedavajući stručnog medicinskog odbora za Igre u Pekingu, rekao da je 50 sportista pušteno iz izolacije i da je velika većina sportista dobro i ne treba im nikakav medicinski tretman.


Prljave prostorije

Saopćenje da se 32 sportista nalazi u objektima za izolaciju došlo je nakon pritužbi sportista i timova na loše uslove u njima. Žalili su se na nejestivu hranu, prljave prostorije i nedostatak opreme za trening i pristup internetu.

Organizatori su priznali da je izolacija iaonako teška situacija za sportiste, koji se suočavaju s mogućnošću da propuste takmičenja nakon godina treninga, te su rekli da rade na brzom rješavanju svih problema.

Kako bi spriječili širenje koronavirusa, organizatori iz Pekinga zahtijevaju od svih u takozvanom olimpijskom "balonu" da se svakodnevno testiraju na koronavirusa. Oni za koje je potvrđeno da su pozitivni odvode se u izolacionu ustanovu gdje ostanu dok ne budu negativni na testu.


Olimpijski balon

Organizatori su rekli da očekuju da će se broj pozitivnih slučajeva smanjiti smanjenjem broja novopristiglih u olimpijski balon.

Mekkloski je napomenuo da se svi u balonu testiraju i da su skoro svi vakcinisani.

- Mislim da su vaše šanse da dobijete koronavirus u zatvorenom krugu manje nego bilo gdje drugdje u svijetu - rekao je Mekkloski.

Do sada su bila 393 pozitivna slučaja unutar olimpijskog balona. Osim sportista, zaraženi su bili i predstavnici medija, zvaničnici timova i drugi. U Kinu je povodom ZOI-ja iz inostranstva stiglo više od 12.800 osoba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.