PEKING 2022.

Ruskinja se branila tvrdnjom da je greškom uzela djedov lijek za srce

Njen argument je bio da se ova kontaminacija dogodila mješanjem s proizvodom koji je uzimao njezin djed, rekao je Osvald

Valijeva već sad važi za jednu od najboljih svjetskih klizačica. AFP

M. K.

15.2.2022

Ruska umjetnička klizačica Kamila Valijeva (15), upletena u dopinški skandal na Zimskim olimpijskim igrama, branila se na saslušanju tvrdnjom "da je greškom uzela lijek za srce njezina djeda", rekao je u utorak dužnosnik MOO-a Denis Osvald (Oswald).

Ruskinja je iznijela taj argument na saslušanju pred Sudom za sportsku arbitražu (CAS) o tome treba li joj dopustiti nastavak takmičenja u Pekingu.

- Njen argument je bio da se ova kontaminacija dogodila mješanjem s proizvodom koji je uzimao njezin djed, rekao je Osvald.

Ranije je MOO na konferenciji za novinare rekao da Valijevin "B" uzorak tek treba analizirati.

Podsjetimo, mladoj takmičarki CAS odobrio da se takmiči u pojedinačnoj konkurenciji nakon što se CAS složio s odlukom Ruske antidopinške agencije (RUSADA) da joj se ukine zabrana.

Valijeva je testirana na svom državnom prvenstvu 25. decembra, ali pozitivan test na zabranjeni lijek za anginu otkriven je tek 8. februara, nakon što se već takmičila na Igrama u Pekingu

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.