RUKOMET

Edin Klis za "Avaz": Treba nam vremena za uigravanje

Ti prvi rezultati ne bi trebali biti pravo mjerilo naših vrijednosti

Edin Klis. Arhiva

Piše: Er. Bijedić

22.2.2022

Lijevi bek Zagreba Edin Klis jedan je od rukometaša A reprezentacije Bosne i Hercegovine koji je po prvi put dobio nešto veću minutažu u najdražem dresu, i to na Evropskom prvenstvu.


Dobro za prvi put

Između promoviranih mladih igrača najviše se očekuje upravo od njega jer je njegov talenat prepoznao Zagreb i obavezao ga ugovorom na tri godine. Selektor Ivica Obrvan mu je na EP-u dao minutažu kakvu nema u Zagrebu.

- Imali smo jako tešku grupu, pokazatelj je to da su sa nama u grupi bili finalisti EP-a, Švedska i Španija. Češka je bila naša prilika, ali su pokazali da su u tom trenutku kvalitetniji od nas, da su dugo zajedno jer nisu imali novih igrača u timu. Kod nas je bilo puno novih mladih kojima treba vrijeme da stasaju, a među njih se ubrajam i ja - govori Klis, koji se osvrnuo na svoju igru.

- Zadovoljan sam svojom igrom iako je moglo bolje. Za prvi put je bilo dobro i nadam se da će biti sve bolje ako budem dobivao priliku. To je nova ekipa i bilo je dosta grča. To stasavanje mi može u budućnosti donijeti samo dobro - istakao je rukometaš koji 22. februara puni 22 godine.

Reprezentacija je poslije EP-a ostala bez tri igrača iz prve sedmorke, Nikole Prce, Vladimira Vranješa i Ivana Karačića. Bit će zanimljivo vidjeti koliko može novi sastav.

- To ćemo sve vidjeti, mogu samo nagađati. Znam da ćemo mi dati sve od sebe da pokažemo da vrijedimo i da probamo pobijediti sljedeće utakmice. Dosta je novih igrača koji trebaju ući u sistem reprezentacije, što se razlikuje spram klupskih takmičenja. Treba vidjeti u nekom dužem periodu šta možemo napraviti, a ne da se nakon promjene odmah očekuje rezultat. Ti prvi rezultati ne bi trebali biti pravo mjerilo naših vrijednosti i onoga koliko bi mogli dugoročno doprinijeti reprezentaciji - smatra Klis.

Klis: Ne znam puno o A timu Grčke, ali kad sam u omladinskim selekcijama igrao protiv njih, oni su u svim uzrastima bili temperamentni i agresivni. Arhiva

Pravo mjerilo

Naravno, javnost traži rezultat, a tako će biti i u predstojećem predbaražu protiv Grčke (16. i 20. marta), potom i mjesec dana kasnije sa Crnom Gorom, ukoliko dođe do tog dvomeča.

- Ne znam puno o A timu Grčke, ali kad sam u omladinskim selekcijama igrao protiv njih, oni su u svim uzrastima bili temperamentni i agresivni, u čemu bi ih morali sputati. Jer ako se oni razmašu, moglo bi biti svašta. Po kvalitetu igre i igrača mislim da smo u prednosti. To je na našoj strani. Kod Grka je ipak malo igrača koji su poznati na evropskoj sceni. S druge strane, Crna Gora je bila pravo balkansko osvježenje na EP-u. Napravili su super rezultat i navijali smo za njih, ali sad kad su nam rivali naravno da imamo želju pronaći im mane i pobijediti ih - zaključio je Klis.

Želim se dokazati

U reprezentaciji bi i ubuduće trebao imati više prostora za igru jer se oprostio dugogodišnji prvi lijevi bek, Nikola Prce.

- Tu smo Dino Hamidović, Mirko Herceg i ja, ne bi trebalo da škripi. Izgubili smo jednog vrsnog igrača, čovjeka kojeg mnogo poštujem i koji je stvarno dao reprezentaciji što će malo tko. Prce nam po svojim utakmicama, učinku i htjenju treba biti uzor, a na nama je da se što prije uklopimo. Sad ću vjerovatno imati i veću minutažu i jedva čekam da svima pokažem da zaslužujem biti tu - istakao je Klis.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.