RUKOMET

Ibrahim Haseljić za "Avaz": Mirsad Terzić će i dalje biti naš glas razuma

Ne bih rekao da smo favoriti, ali imamo blagu prednost

Haseljić: Sigurno je da će se osjetiti nedostatak iskusnih igrača. ARHIV

Er. Bijedić

8.3.2022

Sa 24 godine desno krilo Gorenja Ibrahim Haseljić već iza sebe ima nastupe na dva evropska prvenstva i dosad je na ovoj poziciji bio prvi izbor za selektore koji su vodili rukometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Tako bi trebalo biti i u predstojećim utakmicama predbaraža za Svjetsko prvenstvo 2023. godine koje ćemo igrati sa Grčkom 16. marta (18.15 sati) u Halkidi i 19. marta (20 sati) u Tuzli.

Imamo potencijal

Haseljić je bio dio tima koji je nastupio na januarskom EP-u u Bratislavi, ali je odigrao samo prvu utakmicu, poslije koje je bio pozitivan na koronavirus. Nakon toga više nismo imali ljevaka u sastavu...

Sad već prije okupljanja znamo da selektor Ivica Obrvan neće moći računati na tri igrača koji su se oprostili (Nikola Prce, Ivan Karačić, Vladimir Vranješ), kao ni na Marka Panića.

- Sigurno je da će se osjetiti nedostatak iskusnih igrača. Oni su dali puno za nacionalni tim, odveli reprezentaciju na Svjetsko i dva evropska prvenstva, ali tu je naš kapiten Mirsad Terzić koji će i dalje bit glas razuma i iskustva u našem timu. Sad je ovo prilika za nove klince koji dolaze i koji će se dokazivati. Potencijala imamo, a iskustva zajedničkog igranja baš i ne. Tu su i Benjamin Burić koji je uz Terzića svjetska klasa, zatim Dejan Malinović, Senjamin Burić i Josip Perić. Sigurno da ćemo mi mlađi njih slušati i vjerujem da s njima možemo napraviti dobre rezultate, samo da se uklopimo – smatra Ibrahim Haseljić.

Poznaje tim Grčke jer je prošle sezone u dresu Gorenja igrao polufinale Evropskog kupa protiv AEK-a. Grci su kasnije osvojili to takmičenje, a iz tog tima dolazi dobar dio njihovih reprezentativaca.

Podrška publike

- AEK, koji je sastavljen većinom od grčkih igrača, prikazuje dobre igre u Evropskoj ligi. Vidi se da su kvalitetna ekipa, da vole rukomet i sport. Oslanjaju se na publiku koja im je stvarno igrač više i vjetar u leđa. Ne potcjenjujemo ih uopće, mislim da su dobra reprezentacija. Očekujem veliku borbu, a mi idemo na pobjedu i da prođemo u baraž - poručio je Haseljić.

Upozorio je da Grci znaju igrati rukomet i nisu bezazlen protivnik.

- Dosta se oslanjaju na fizičku snagu, ali mislim da s tim ne bi trebali imati problema. I mi smo dosta fizički jaka ekipa. Ne bih rekao da smo favoriti, ali imamo blagu prednost jer ne treba nikoga potcjenjivati. Oni nisu bezveze, znaju igrati rukomet i dižu se. Bit će teško u Grčkoj, ali i u Mejdanu kao i uvijek očekujemo dobru podršku i odličnu atmosferu koja pruža motiv više – izjavio je Haseljić.

Klupska sezona

Haseljić je u Gorenje prešao iz Gradačca i već šestu sezonu nastupa u Sloveniji.

- Sezonu smo malo slabije otvorili, ali smo pokazali u posljednje vrijeme u Evropi da imamo pravu želju i karakter. Od polusezone nas ide odlično – kaže Ibrahim za klub koji je trenutno treći u Sloveniji te nastupa u Evropskoj ligi.

Ima ugovor do kraja sezone.

- Nemam ništa konkretno za ubuduće, ali imam planove i želju da napravim korak dalje u karijeri. Trudim se, radim i dajem sve od sebe, ali vidjet ćemo hoće li mi se to vratiti – kazao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.