SKIJANJE

Šifrin osvojila Veliki kristalni globus

Amerikanka po četvrti put postala pobjednica Svjetskog kupa

Šifrin: Drugo mjesto u Kuršuvelu dovoljno za slavlje. AFP

A. V.

17.3.2022

Američka skijašica Mikaela Šifrin (Shiffrin) osigurala je nakon utrke superveleslaloma na završnici Svjetskog kupa u francuskom Kuršuvelu Veliki kristalni globus.

Na utrci u četvrtak Šifrin je osvojila drugo mjesto te je s novih 80 osvojenih bodova odmaknula najvećoj prijetnji, Slovakinji Petri Vlhovoj, na nedostižnu prednost od 236 bodova. Vlhova u četvrtak nije osvojila nijedan bod zauzevši 17. mjesto.

Time je 27-godišnja Šifrin po četvrti put u karijeri postala pobjednica Svjetskog kupa i vlasnica Velikog kristalnog globusa. Ranije je pobjeđivala 2017., 2018. i 2019. godine.

U posljednjoj utrci superveleslaloma, pobijedila je, pak, norveška skijašica Ragnhild Movinkel (Mowinckel), a Šifrin je za njom zaostala tek pet stotinki.

Još ranije je Mali kristalni globus u superveleslalomu osigurala Italijanka Federika Brinjone (Federica Brignone) koja se ovog četvrtka nije iskazala. Zauzela je tek 19. mjesto.

U petak je na rasporedu ekipna utrka, dok se tokom subote i nedjelje voze veleslalomi i slalomi u obje konkurencije, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.