ATLETIKA

Rusi i Bjelorusi izbačeni iz Dijamantne lige

Nove sankcije

Ruski i bjeloruski atletičari također su isključeni sa Svjetskog atletskog dvoranskog prvenstva koje počinje u petak u Beogradu. AGENCIJE

A. V.

18.3.2022

Na Generalnoj skupštini Dijamantne lige održanoj u Beogradu donesena je odluka da se ruskim i bjeloruskim atletičarima zabrani nastup na seriji prestižnih mitinga.

- Wanda Diamond League je prihvatila preporuku odbora da se ruski i bjeloruski sportisti isključe sa svih mitinga Dijamantne lige u doglednoj budućnosti -  poručili su.

Ranije ovog mjeseca, World Athletics zabranio je sportistima, pomoćnom osoblju i dužnosnicima iz tih dviju zemalja sudjelovanje na atletskim takmičenjima u doglednoj budućnosti.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) preporučio je da se događaji u Rusiji otkažu ili premjeste te da ruski i bjeloruski sportisti ne sudjeluju ili se natječu pod neutralnom zastavom.

Mnoga sportska tijela pomaknula su događaje i suspendirala ruske i bjeloruske ekipe ili sportiste iz takmičenja, dok su sponzori raskinuli ugovore u znak protesta protiv ruske agresije na Ukrajinu.

Ruski i bjeloruski atletičari također su isključeni sa Svjetskog atletskog dvoranskog prvenstva koje počinje u petak u Beogradu, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.