NASTAVAK ZABRANA

Rusi i Bjelorusi ne mogu učestvovati na maratonu u Bostonu

Bostonski maraton otkazan 2020, a potom održan u oktobru 2021. s manjim brojem učesnika od normalnog zbog pandemije COVID-19

Bostonski maraton jedan je od najpoznatijih u svijetu. Sport illustrated

M. K.

7.4.2022

Trkači iz Rusije ili Bjelorusije neće moći učestvovati na Bostonskom maratonu 18. aprila zbog invazije na Ukrajinu, objavili su organizatori ove sportske manifestacije.

Ova zabrana odnosi se na maratonce koji žive u Rusiji ili Bjelorusiji, dok će iseljenici ruskog ili bjeloruskog porijekla moći učestvovati u utrci pod uslovom da ne nose boje svoje zemlje porijekla, saopšteno je iz Bostonskog atletskog saveza, a prenijeli su strani mediji.

- Vjerujemo da je trčanje globalni sport i kao takvi moramo učiniti sve što možemo da pokažemo svoju podršku narodu Ukrajine, rekao je izvršni direktor Bostonskog atletskog saveza Tom Grilk.

Bostonski maraton otkazan 2020, a potom održan u oktobru 2021. s manjim brojem učesnika od normalnog zbog pandemije COVID-19, ove se godine vraća svom uobičajenom rasporedu i formatu, javljaju agencije.

U saopštenju se ne navodi koliko je ruskih ili bjeloruskih sportista prijavljeno ove godine.

Rusija je izolovana iz svjetskog sporta otkako su ruske trupe napale Ukrajinu 24. februara.

Fudbalska upravljačka tijela FIFA i UEFA suspendovali su Rusiju iz svih međunarodnih takičenja, uključujući Svjetsko prvenstvo, dok je nekoliko organizacija poput Formule 1 otkazalo sportske događaje zakazane u Rusiji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.