OKBIH

Podrška Olimpijskog komiteta BiH vrhunskim sportistima

Na pomenutoj sjednici su razmatrane aktivnosti OK BiH predviđene Planom i Programom za tekuću godinu

Podrška bh. sportistima. FENA

M. K.

28.4.2022

Redovna sjednica Izvršnog komiteta OK BiH, 16. po redu, održana je 27. aprila 2022., a njom je predsjedavao Milanko Mučibabić zajedno sa potpredsjednicima OK BiH Izetom Rađom i Marijanom Kvesićem.

Na pomenutoj sjednici su razmatrane aktivnosti OK BiH predviđene Planom i Programom za tekuću godinu.

Jedna od najznačajnijih tema je svakako bila podrška vrhunskim sportistima, a posebno sportistima koji su na OI Tokyo 2020 (Japan), učestvovali sa ostvarenom A normom (Amel Tuka - atletika, Larisa Cerić - džudo, Mesud Pezer - atletika, Lana Pudar  - plivanje i Nedžad Husić-taekwondo) koji i nakon Olimpijskih igara potvrđuju vrhunske rezultate.

Stipendije

Uvažavajući činjenicu da je OI Pariz 2024. (Francuska), za dvije godine, Olimpijski komitet BiH je odlučio da gore navedenim olimpijcima sa A normom, u ovoj godini dodijeli po 10.000 KM, kako bi mogli da planiraju pripreme i nastupe i poboljšaju svoje rezultate, te u narednom periodu ponovo pokušaju da ostvare A olimpijsku normu za OI Pariz 2024.

Napominjemo da OK BiH za OI Pariz 2024. u predolimpijskom periodu (32 mjeseca) stipendira 13 sportista, potencijalnih kandidata za ostvarenje olimpijske norme među kojima su i gore pomenuti Olimpijci.

Pored navedenih Olimpijskih igara Paris 2024. OK BiH je razmatrao i donio Odluku da za Mediteranske igre Oran 2022. (Alžir) u potpunosti finansira učešće za 22 sportista koji su kandidati za najveći plasman i odličja kao i njihovih 7 pratećih trenera (ukupno 29 osobe).

OK BiH je također ostavio mogućnost sufinansiranja sportskim savezima BiH za one sportiste koji pokazuju dobre rezultate i Mediteranske igre bi im pomogle da steknu dodatna iskustva i mogućnost "dokazivanja" na velikim sportskim takmičenjima.

Pored ove podrške Olimpijski komitet BiH je finansirao i završne pripreme i učešće sportista koji su učestvovali na nedavno održanom Zimskom EYOF-u (Vokati 2022. Finska) koji se održao od 20. - 25. marta 2022..

Olimpijski komitet BiH će također finansirati završne pripreme i učešća najboljih mladih sportista učesnika Ljetnjeg EYOF-a (Banska Bistrica 2022. Slovačka), koji se održava od 24. - 30. jula 2022. godine.

Napominjemo da je OK BiH udruženje koje nije na državnom budžetu , te je navedena sredstva obezbijedio isključivo kroz projekte i sponzorskim ugovorima.

Bez pomoći države

Predsjednik OK BiH Milanko Mučibabić izjavio je:

- Ovom prilikom se OK BiH zahvaljuje uvaženim sponzorima koji podržavaju rad OK BiH i u ovim teškim vremenima za sport. Također napominjemo da od državnih organa nismo dobili nikakva sredstva do sada, kako od Savjeta ministara BiH, tako i od entitetskih ministarstava nadležnih za sport. Očekujemo da će državni organi u narednom periodu ispuniti svoje obaveze, jer Olimpijski komitet BiH predstavlja sport Bosne i Hercegovine, zajedno sa sportskim savezima BiH i sportistima, a mnogo više bi imali mogućnosti za bolje rezultate kada bi nam državni organi i nadležna ministarstva za sport omogućili adekvatno finansiranje, kako mladih sportista, tako i potencijalnih i evidentnih kandidata za OI Pariz 2024., te njihovih saveza i klubova iz kojih dolaze, rekao je Mučibabić.

Bh. sportisti imaju slabu pomoć države. Fena

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.