NOVA AFERA

Bura u bh. rukometu: Registracioni pravilnik Rukometnog saveza jači od zakona države BiH?

Stranci dobili pravo igrati iako prema Zakonu o strancima i članu 67. tog Zakona stoji "da stranac ne može početi raditi u Bosni i Hercegovini na temelju radne dozvole prije nego što mu je odobren privremeni boravak"

S jedne od utakmica Premijer lige BiH. Arhiv

E. Ć.

6.5.2022

U rukometnoj Premijer ligi Bosne i Hercegovine vlada bura oko dozvola igračima. Iza nas je 26. kolo prvenstva koje se bliži kraju, a još uvijek nije kristalno jasno ko ima, a ko nema pravo nastupa. 

Prema posljednjem biltenu, zvaničnom dokumentu Rukometnog saveza BiH, pravo nastupa imaju svi rukometaši koji su uredno prošli proces licenciranja od strane Komisije za status i transfer igrača.



Bura počela uoči 25. kola

Bura je započela prije početka utakmica 25. kola između Gradačca i Krivaje, odnosno Vogošće i Sloge iz Gornjeg Vakufa. Rukovodstvo Krivaje je uoči susreta najavilo žalbu na nastup Luke Karanovića, dok je Vogošća negodovala zbog prava na igranje dvojice rukometaša Sloge Miloša Krivokapića i Nemanje Marsenića.

Komesar takmičenja je od Gradačca i Sloge zatražio hitno dostavljanje rješenja o radnoj dozvoli, rješenja o privremenom boravku, kao i kopiju pasoša za spomenute rukometaše. Potom se oglasila i Komisija za status i transfer igrača koja je zatražila da svi klubovi dostave gore navedene dokumente.

Danas je od komesara Premijer lige BiH stigao zaključni bilten za 25. kolo, u kojem stoji da se mečevi, na koje su najavljene žalbe, registruju postignutim rezultatima, a da igrači koji su bili predmet žalbe na kraju ipak imaju pravo nastupa.

- Nakon provedene procedure i uvidom u evidenciju licenciranih igrača RK Gradačac i MRK Sloga gore navedeni igrači imaju ispravnu licencu za nastup u takmičarskoj sezoni 2021/2022. Licence izdate od strane Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine se nalaze na zvaničnoj stranici RS BIH i njihova validnost je u nadležnosti Komisije za transfer i status igrača.

Načinjena šteta klubovima

Na osnovu Člana 97. Registacionog pravilnika, o poništenju registracije odlučuje Komisija za status i transfer igrača. Licenca igrača ovjerena od strane Rukometnog saveza BIH koju je izdao nadležni organ, a nalazi se na zvaničnoj stranici RS BIH smatra se ispravnom - stoji u obrazloženju komesara, prenosi Svijet-rukometa.

To znači da svi koji su dobili licencu od Komisije za status i transfer igrača imaju pravo nastupa, bez obzira na to što im je Služba za strance izdala rješenja o zabrani bavljena sportskim aktivnostima, prema čemu ispada da je Registracioni pravilnik RS BiH iznad zakona države Bosne i Hercegovine.

Sada se postavlja pitanje kako će se nadoknaditi šteta klubovima koji su zbog sličnih problema igrali bez rukometaša i trenera koji su strani državljani.

Što se tiče Zakona o strancima, član 67. jasno je precizirao da "stranac ne može početi raditi u Bosni i Hercegovini na temelju radne dozvole prije nego što mu je odobren privremeni boravak ako ovim Zakonom nije drukčije propisano.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.