ODATI POČAST ŽRTVAMA

Atletski klub Goražde organizuje 6. maraton mira "Goražde – Žepa – Srebrenica"

Predsjednik AK Goražde Zaim Šuman naglašava da će i na ovaj način pokazati da stanovnici grada na Drini dijele bol sa porodicama žrtava genocida

Zaim Šuman. FENA

FENA

2.7.2022

Atletski klub Goražde ove godine organizovat će šesti po redu maraton mira "Goražde - Žepa - Srebrenica" koji će simbolično povezati ove tri, nekadašnje zaštićene zone UN-a. Pored Goraždana, učešće su najavili i maratonci iz Sarajeva i Metkovića koji će na ovaj način odati počast žrtvama srebreničkog genocida.


Goraždani dijele bol sa porodicama žrtava genocida

Predsjednik AK Goražde Zaim Šuman naglašava da će i na ovaj način pokazati da stanovnici grada na Drini dijele bol sa porodicama žrtava genocida.

- Mi smo dio zvaničnog programa obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici već nekoliko godina na simboličan način dajemo svoj doprinos i odajemo počast žrtvama genocida u Srebrenici u ime našeg grada i kantona i svih naših građana. Ove godine će biti oko 15 učesnika maratona, imamo goste iz Sarajeva i Metkovića koji su najavili da će trčati s nama tako da ovoga puta imamo jednu multietničku ekipu koja će istrčati ovaj maraton – pojašnjava Šuman.

Tradicionalno, maraton mira u dužini oko 180 km i ove godine startat će 9. jula simbolično iz kompleksa "Memorijalna šuma – Srebrenica 8.372" na Posestri.


Maraton se nastavlja ujutro 10.jula

- To je lokalitet kojim Goražde trajno čuva sjećanje na genocid u Srebrenici i naš program je standardan. Prilikom prolaska kroz Goražde polažemo cvijeće na spomen obilježjima i odajemo počast poginulim pripadnicima policije, zatim poginuloj djeci Goražda i na centralnom spomen obilježju, svim poginulim braniocima. Nakon toga nastavljamo prema Žepi gdje stižemo u večernjim satima gdje takođe odajemo počast i polažemo cvijeće na tamošnje spomen obilježje. Maraton se nastavlja ujutro 10.jula, a dolazak u Potočare previđen je u večernjim satima - rekao je predsjednik Atletskog kluba Goražde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.