ODBOJKA

Ajla Paradžik za "Avaz”: Možemo proći grupu na EP

Uzbuđena sam jer prvi put igram grupnu fazu Lige prvaka, rekla je Goraždanka

Ajla Paradžik. Privatna arhiva

Piše: Er. Bijedić

13.12.2022

Jedna od najboljih bosanskohercegovačkih odbojkašica Ajla Paradžik (28) od ove sezone nastupa za Muluz, koji se takmiči i u Ligi prvaka. To je bio njen transfer karijere, a ostvarila ga je poslije dvije sezone u Francuskoj gdje je nastupala za Nansi i St. Rafael, u kojem je prošle sezone bila treći bloker lige te najbolji poenter za svoju poziciju srednjeg blokera.


Klupski iskorak

Prelaskom u Muluz je napravila klupski iskorak jer se radi o vrlo ambicioznom kolektivu.

- Zadovoljna sam, ovo je stvarno klub na visokom nivou, s vrhunskom organizacijom i uslovima. Imamo novu ekipu pa u prvenstvu imamo uspone i padove. Imali smo dosta igračica koje su bile na Svjetskom prvenstvu te se priključile samo nekoliko dana pred početak prvenstva, tako da još pokušavamo pronaći ritam ekipe. Ali mislim da to ide u pozitivnom smjeru i da ćemo u drugom dijelu biti u punoj snazi i najboljoj formi – rekla je za “Dnevni avaz” Ajla Paradžik koja prvi put nastupa u Ligi prvaka.

- Uzbuđena sam jer prvi put igram grupnu fazu Lige prvaka. Jednom sam igrala s Jedinstvom (Brčko – op.a.) pretkvalifikacije za Ligu prvaka, a sad prvi put imam čast i zadovoljstvo igrati grupnu fazu, što je najveći nivo takmičenja u Evropi.

Njen klub ima najviše ambicije.

- Imamo jako čisto postavljene ciljeve, a to je da se osvoji prvenstvo i Kup, a da u Ligi prvaka pokušamo napraviti što bolji rezultat. Cilj je da tamo budemo i sljedeće sezone – pojašnjava Ajla koja je pronašla svoje mjesto u jakom timu.

- Za mene sezona ide u dobrom smjeru. Super je imati konkurenciju, drugačiji je odnos kad je svih 12 igračica na visokom nivou, tako da uvijek sve imaju priliku napredovati. Uvijek se moraš dokazivati, moraš dati maksimum svaku utakmicu da zadržiš svoju poziciju, a meni ide jako dobro – istakla je.


Naše odbojkaške reprezentacije se drugi put plasirala na Evropsko prvenstvo. OSBiH

Savez na potezu

Goraždanka je članica naše odbojkaške reprezentacije koja se po drugi put plasirala na Evropsko prvenstvo (od 15. avgusta do 3. septembra 2023.), a tamo će igrati u grupi sa Rumunijom, Švicarskom, Hrvatskom, Bugarskom i Italijom. EP se igra u četiri države, Belgiji, Italiji, Njemačkoj i Estoniji, a domaćin naše grupe je Italija, koja je i favorit.

- Mislim da je grupa u redu, nije teška, ni laka, ali svakako povoljnija nego na prošlom Evropskom prvenstvu. Prvobitno sve zavisi od uslova kakve će nam Savez obezbijediti. Ako budemo imali dovoljan broj dana za pripremu u dobrim uslovima i uz prijateljske utakmice, sigurna sam da naša reprezentacija može napraviti iskorak i proći grupnu fazu. Ali mislim da će najviše zavisiti od Saveza i priprema – izjavila je Ajla Paradžik.

Zavisimo od uslova

Sa priprema reprezentacije koja se plasirala na EP i igrala Zlatnu ligu su nerijetko dolazile informacije o lošim uslovima za “Zmajice”.

- Mogu reći da je ovog ljeta bilo jako teško. Pripreme i uslovi nisu na nivou kakav zaslužuje jedan sportista, pogotovo profesionalni sportista, a pola našeg tima se bavi profesionalno i na visokom nivou igra odbojku. Kad iz takvih dobrih uslova dođeš u reprezentaciju gdje nije povoljno, ne možeš biti u najboljoj formi ni pružiti svoj maksimum, a i pored svega toga smo ostvarile uspjehe. Mislim da sa samo malo boljim uslovima možemo napraviti puno toga jer imamo super reprezentaciju sa iskusnim igračicama koje igraju na visokom nivou već par godina. Imamo i mlade djevojke koje dolaze, jako su talentirane, vrijedne i željne dokazivanja, te stručni štab koji odlično radi svoj dio posla. Sve to zajedno može donijeti veliki uspjeh, ali prije svega sve to zavisi od uslova kakve će nam obezbijediti Savez – smatra Ajla Paradžik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.