SVJETSKI KUP

Krihmajr pobjednik spusta u Bormiju

Austrijanac ostvario svoju sedmu spustašku pobjedu

Krihmajr: Slavio ispred Kroforda. AP

Piše: A. V.

28.12.2022

Aktuelni svjetski prvak u spustu, Austrijanac Vinsent Krihmajr (Vincent Kriechmayr), pobjednik je spusta za Svjetski kup u talijanskom Bormiju.

Krihmajr (31) se najbolje snašao na tvrdoj i na dijelovima zaleđenoj podlozi na stazi Stelvio, jednoj od najtežih u utrkama Svjetskog kupa, te je 3442 metra savladao za jednu minutu i 54.68 sekundi.

Time je za 40 stotinki nadmašio 25-godišnjeg Kanađanina Džejmsa Kroforda (James Crawford) koji se stazom spustio neposredno prije njega i nakratko bio u vodstvu. No, Kroford je po treći put u karijeri došao na pobjedničko postolje u utrkama Svjetskog kupa, a drugi put u spustu, nakon što je početkom decembra u Biver Kriku bio treći.

Treće mjesto je osvojio vodeći u redoslijedu spustaša, Norvežanin Aleksander Amot Kilder (Aamodt), koji je za pobjednikom zaostao za 68 stotinki.

Već četvrtoplasirani Švicarac Marko Odermat (Marco Odermatt), vodeći u redoslijedu za Veliki kristalni globus, došao je do cilja sa zaostatkom većim od jedne sekunde (+1.46) za Austrijancem.

Krihmajr je po prvi put slavio u Bormiju, gdje je ostvario svoju sedmu spustašku pobjedu te ukupno 14. u utrkama za Svjetski kup.

Nakon pet od 12 predviđenih spustaških takmičenja vodeći je u redoslijedu za Mali kristalni globus Kilde sa 405 bodova, ispred Odermata sa 306 i Krihmajr sa 269.

Odermat je u ukupnom redoslijedu došao do 846 bodova nakon 13 takmičenja, a drugoplasirani Kilde zaostaje već za 261 bod.

U četvrtak (11.30 sati) je u Bormiju na rasporedu superveleslalom, posljednja utrka skijaša za Svjetski kup u ovoj kalendarskoj godini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.