IN MEMORIAM

Ko je bio Ken Blok: Od nesuđenog arhitekte do reli vozača i milionera

Zaradio cijelo bogatstvo

Piše: N. Ridžal

3.1.2023

Ken Blok. AP

Jutros je mnoge zaljubljenike relija pogodila vijest o tragičnoj smrti Ken Bloka (Block), koji je poginuo u nesreći s motornim sankama, saopštila  je njegova ekipa Hoonigan Racing. Blok je u trenutku smrti imao 55 godina. Nesreća se dogodila u okrugu Wasatch u saveznoj državi Utah. Prema izvještajima šerifa, Bloka su usmrtile sanke koje su pale na njega nakon što je vozio po vrlo strmoj nizbrdici. Proglašen je mrtvim na mjestu.


Tokom svoje karijere Blok je stvorio niz modnih brendova

Nakon što je započeo svoju reli karijeru 2005. godine, Blok je proglašen za početnika godine u šampionatu Reli Amerika. Blok je od 2005. do 2014. godine ostvario 16 pobjeda na 60 takmičenja Reli Amerika i osvojio pet medalja na X igrama.

Ken Blok je bio velika YouToube zvijezda, kao ljubitelj ekstremnih sportova, imao je svoj serijal na YouTubeu u kojoj se snima kako vozi po opasnim stazama i preprekama.

Blokova dizajnerska priča počinje tako što je težio biti arhitekt. Volio je dizajn i umjetnički aspekt arhitekture. Stoga je, nakon što je bio dovoljno star, postao crtač.

Nešto kasnije se preselio u Kolorado kako bi postao snowboarder. Blok je počeo bordati kada je imao sedam godina. Također je otkrio svoju ljubav prema vožnji BMX dirt biciklima kada su se njegovi roditelji preselili u Sjeverni San Diego. Blok se nadao da će biti jednako dobar kao slavni borderi tog vremena, ali je na kraju shavtio da nema toliko smisla za snowboard.

Tokom svoje karijere Blok je stvorio niz modnih brendova od kojih je najpoznatiji DC Shoes koji mu je donio bogatstvo. Prije nego je počeo sa svojim biznisom Blok je upisao školu dizajna u Palomar u Kaliforniji. Sudbina je odigrala ulogu u odabiru škole jer je tamo upoznao Damona Waya, inače poznati Američki dizajner gdje su se sprijateljili.


Blok je počeo s skejterskim majicama davne 1989.

Zajednička strast za snowboardingom i dizajnom navela je njih dvojicu da započnu posao. Prema Mastershoeu, Blok je počeo s skejterskim majicama davne 1989. i zajedno su stvorili Eightball, brend koji je prodavao odjeću radnjama za snowboard. Budući da je Way stariji brat Dannyja Waya, profesionalnog skateboardera, Danny je pomogao dvojici poduzetnika da plasiraju svoje proizvode drugim profesionalnim sportašima. 

Stvorili su još jedan brend, Droors Clothing, ali su morali promijeniti brend Eightball jer su bili optuženi da su ga ukrali od druge kompanije. Vjerojatno je bilo najbolje jer još nisu uspjeli završiti i stoga im je trebao novi početak. Oni su 1994. godine uključili dvije kompanije i tako je nastao u DC Shoes.

Prema Hot Carsu čuvenom magazinu, kompanija je rasla zahvaljujući profesionalnim sportašima koji su postali Blokovi prijatelji; osigurao je i unosne sponzore, a do 2000. godine DC Shoes je zaradio 195 miliona dolara prihoda. Do 2007. dostigli su 203 miliona dolara prodaje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.