ANTIDOPING AGENCIJA

Šta je Tramadol lijek koji će uskoro biti zabranjen u sportu

Izvorno smatralo da ima puno bolji sigurnosni profil od ostalih opioidnih analgetika

Tramadol: Bit će na listi doping sredstava. Printscreen

17.1.2023

Amir Avdagić iz Agencije za antidoping kontrolu BiH nedavno je potvrdio kako je donesena odluka o listi zabranjenih sredstava za 2023. godinu, koju je ranije utvrdila Svjetska antidoping agencija (WADA).

Narkotici i kanabinoidi

 - Kokain i metilendioksimetamfetamin (MDMA - ecstasy), kao i neki drugi iz grupe stimulanasa zabranjeni su na takmičenju, kao i narkotici i kanabinoidi (hašiš i mariuhana) te glukokortikoidi. Beta-1 blokatori su zabranjeni na takmičenju u samo određenim sportovima. Tramadol je već nekoliko godina u programu praćenja WADA-e, a od 2024.godine bit će zabranjen, ističe Avdagić.

I dok je za druge supstance stvar već od ranije poznata, Tramadol će u budućnbosti biti novi lijek na listi zabranjenih.

Tramadol (Tramadol, Tramal, Trodon) je opioidni analgetik (lijek protiv bolova). Propisuje se za liječenje umjerenih do umjereno jakih bolova i smatra se za sigurniju alternativu od drugih narkotičkih analgetika kao što su hidrokodon (Vicodin, Lortab) i metadon.

Euforično dejstvo

Za Tramadol se izvorno smatralo da ima puno bolji sigurnosni profil od ostalih opioidnih analgetika kao što je morfij ili hidrokodon, nažalost njegova zloupotreba je sve češća u posljednje vrijeme.

Kada se primjenjuje oralno u obliku tableta, jetra metabolizuje tramadol u više hemikalija, uključujući O -desmethyltramadol, koji proizvodi znatno snažnije djelovanje nego sam tramadol. Ako se uzima oralno pri visokim dozama, tramadol može proizvesti euforično dejstvo slično još jednom uobičajeno zloupotrebljavanom opijatskom lijeku, oksikodon (OxyContin).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.